ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ανοίγει η αγορά τη Δευτέρα - Οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που μένουν κλειστές

Lockdown: Ανοίγει η αγορά τη Δευτέρα - Οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που μένουν κλειστές
AP Photo/Yorgos Karahalis

Με αυστηρούς όρους γίνεται τη Δευτέρα η επανεκκίνηση της αγοράς στη χώρα, εκτός από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, όπου το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας μια επιπλέον οριζόντια οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση για τις τρεις περιφερειακές ενότητες ήταν επιβεβλημένη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων μηνών. Ταυτόχρονα ωστόσο εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα στηρίξει όσους πλήττονται.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, θα πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας που πλήττονται, μένοντας κλειστές τον μήνα Απρίλιο, με εντολή της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, στηρίζει με κάθε τρόπο όσους πλήττονται. Αύριο το πρωί η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή» δήλωσε.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για μια οικονομική ενίσχυση ειδικού σκοπού. Άγνωστο παραμένει το ύψος του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζήτησαν να δοθεί στις επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ καθώς η βιωσιμότητά τους διαγράφεται δυσοίωνη.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τους εμπορικούς συλλόγους των πληττόμενων περιοχών, με κάποιους να προαναγγέλουν κινητοποιήσεις, ενώ δεν έλλειψαν και οι προειδοποιήσεις για «αντάρτικο». Η κυβέρνηση επιχείρησε να εκτονώσει τις οργισμένες αντιδράσεις, με επαφές δια ζώσης, όπως έπραξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μεταβαίνοντας στην Πάτρα, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη είχε επικοινωνία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απόφαση για αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ανήκει στους ειδικούς και όχι στην κυβέρνηση και οφείλεται στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των συγκεριμένων περιοχών και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να ανακληθεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Αθήνα βρισκόταν σε σκληρό lockdown περισσότερο χρονικό διάστημα από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρωί της Δευτέρας θα ανακοινωθεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Νωρίτερα, ο Παντελής Φιλιππίδης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης για αύριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με αυστηρούς περιορισμούς. Ειδικότερα, το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είπε,για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms «2» στο 13033 ενώ συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

Όσον αφορά στα καταστήματα λιανεμπορίου, θα πρέπει να στέλνουν οι καταναλωτές μήνυμα στο 13032.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης, από Δευτέρα πρώτα θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με το κατάστημα που θα πάμε για ψώνια και αφού λάβουμε μήνυμα από αυτό -στο οποίο θα περιγράφεται ακριβώς η ημέρα και η ώρα που έχουμε ραντεβού- στη συνέχεια θα στέλνουμε μήνυμα στο 13032 με το όνομά μας, για να λάβουμε έγκριση η οποία ισχύει για τρεις ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή του SMS 13032 στο ο πολίτης θα πηγαίνει σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται το κατάστημα, χωρίς τον περιορισμό της διαδημοτικής μετακίνησης ή των 2 χιλιομέτρων. Θα υπάρχει όμως «κόφτης» στο δεύτερο μήνυμα μέσα στην ίδια μέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ