ΕΛΛΑΔΑ

Αναβρασμός για το λιανεμπόριο σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη - Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Αναβρασμός για το λιανεμπόριο σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη - Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές
«Θερμή» υποδοχή του Στέλιου Πέτσα από τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Καζάνι που βράζει θυμίζουν οι πόλεις της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος των τριών αυτών πόλεων αντιδρά σφόδρα στην αναστολή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στις πόλεις αυτές.

Η σημερινή «πυροσβεστική» επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στην αχαϊκή πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Έχοντας τυπώσει ακόμη και «κηδειόχαρτα», οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η αναστολή του ανοίγματος σηματοδοτεί τον «θάνατο» των καταστημάτων τους, δεδομένου ότι ενόψει του επικείμενου ανοίγματος, είχαν κάνει κινήσεις προμήθειας νέου εμπορεύματος.

Κι ενώ με κοινή επιστολή τους οι περιφερειάρχες των περιοχών αυτών ζητούν από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 5.000 ευρώ, ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας ζητά επιτακτικά, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τουλάχιστον μόνο με τη μέθοδο του click away (και όχι και με αυτήν του click inside όπως στις άλλες κόκκινες περιοχές).

Η τριπλή απάντηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, κυβερνητικά στελέχη απηύθυναν έκκληση προς όλους, τονίζοντας ότι είναι η ώρα της ευθύνης για τους καταστηματάρχες.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη:

α) Η απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να γίνει σεβαστή, καθώς ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και στηρίχθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρόσθεταν εμφατικά δε ότι δεν μπορεί για λίγες ημέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών.

β) Όπως ανέφεραν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, αναμένουν από περιφερειάρχες και δημάρχους στην αντιμετώπισης της πανδημίας, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας του πολίτες να τηρήσουν να μέτρα, αντί να επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί. Να εξηγήσουν, σε πολίτες και επαγγελματίες, ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου στις περιοχές τους λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Φωτό: CNN GREΕCE/Ευδοκία Μύτιλη

γ) Για το σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων, και με φόντο τις πληροφορίες που διακινούνται από τοπικά μέσα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα δοθεί η στήριξη που δίνεται στις επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Πελετίδης: Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο

Την άποψη πως η πόλη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξέφρασε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στον υφυπουργό Εσωτερικών στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος της Πάτρας ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που πρέπει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που υπάρχουν προκειμένου να στηριχθούν όσοι έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο κ. Πελετίδης κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας καθώς, όπως είπε, δεν είναι η αιτία του προβλήματος και δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ