ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγορές με click away ανεξάρτητα από τα κρούσματα; Το «παράθυρο» Σταμπουλίδη και η απάντηση Πελώνη

Αγορές με click away ανεξάρτητα από τα κρούσματα; Το «παράθυρο» Σταμπουλίδη και η απάντηση Πελώνη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away ανεξάρτητα από τον αριθμό νέων μολύνσεων του κορωνοϊού.

Το «παράθυρο» άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε:

«Πλέον έχουμε κατακτήσει έναν μίνιμουμ τρόπο λειτουργίας κι αυτό είναι το click away και πρέπει να το διασφαλίσουμε ακόμα και σε περιπτώσεις που η πανδημία κινείται αυξητικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιδρά είναι η κινητικότητα».

Ερωτηθείσα πάντως από το CNN Greece, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, για τον χρόνο εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου και επιπλέον εάν θα μπορούσε να ισχύσει για τις τρεις περιφερειακές ενότητες που εξαιρέθηκαν από την πρεμιέρα του λιανεμπορίου, παρέπεμψε στη διαδικασία που ακολουθείται κατά πάγια πρακτική από την κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση. Όπως έχω ξαναπεί όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Τα στοιχεία αξιολογούνται κάθε εβδομάδα, αναλόγως τοποθετούνται οι ειδικοί και αποφασίζει η κυβέρνηση».


Αναφερόμενη πάντως στην αναστολή για επιπλέον μια εβδομάδα των δραστηριοτήτων των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, η κα Πελώνη υπογράμμισε ότι η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία, των τριών περιφερειακών ενοτήτων οδήγησε την Επιτροπή να λάβει αυτήν την απόφαση:

«Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κα Πελώνη επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, και με την νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το κόστος της θα ανέλθει στα 130 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, και δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το κριτήριο μείωσης του τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων από 1.000 έως τα 4.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο μισό των ποσών αυτών.Οι ωφελούμενοι -επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και από αυτούς περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Όπως τόνισε η κυρία Πελώνη έχει ήδη προβλεφθεί αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους κλάδους αυτούς.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ