ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Με δύο self test την εβδομάδα η επιστροφή στα σχολεία - Ανοίγουν τα Λύκεια

Κεραμέως: Με δύο self test την εβδομάδα η επιστροφή στα σχολεία - Ανοίγουν τα Λύκεια
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

συνέχιση της λειτουργίας των λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», ανέφερε η κυρία Κεραμέως.

Επιπλέον, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (self test) δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Τι ισχύει ειδικά για τα self test

Όπως ανέφερε, ειδικότερα, η κυρία Κεραμέως, τα self test θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Σημείωσε δε τα εξής:

  • Το self test θεωρείται υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργειά τους από τους μαθητές.
  • Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθεύονται τα self test από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό.
  • Θα κάνουν τα self test στο σπίτι τους είτε την ίδια ημέρα είτε μία ημέρα νωρίτερα (άρα το πρώτο τεστ της εβδομάδας μπορεί να γίνεται είτε την Κυριακή είτε το πρωί της Δευτέρας)
  • Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, θα εκδίδεται σχολική κάρτα για τους μαθητές μέσω της πλατφόρμας (self-testing.gov.gr) και δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς. Η σχολική κάρτα θα επιδεικνύεται κατά την 1η ώρα του μαθήματος των σχολείων.
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και από εκεί θα παραπέμπονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για τη διενέργεια επαναληπτικού rapid test.
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος και κατά τον επαναληπτικό έλεγχο, θα ακολουθούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε η κυρία Κεραμέως. Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε:

«Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία -όσο χρήσιμη είναι- δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης. Παρά την κούραση, παρά την κόπωση, που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», κατέληξε η υπουργός.

Κικίλιας: Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Πέλλα

«Σήμερα έχουμε 3.445 κρούσματα (1.670 στην Αττική, 378 στη Θεσσαλονίκη και 114 στην Αχαΐα), είπε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη αλλά και η Πέλλα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «την Τρίτη είχαμε ρεκόρ στα τεστ κορωνοϊού με 75.182 τεστ σε όλη τη χώρα, ενώ είχαμε και ρεκόρ εμβολιασμών σε μία ημέρα με 60.000 εμβολιασθέντες».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σημείωσε ότι εδώ και 15 μήνες η Ελλάδα δίνει σκληρή μάχη ενάντια στην Covid 19 και εξήρε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

«Όλοι οι Έλληνες τους ευγνωμονούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Κοντοζαμάνης: Από την Πέμπτη ξεκινά η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Ξεκινάει την Πέμπτη η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 - 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς και ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, οι ενήλικοι θα μπορούν να διενεργούν το τεστ από μόνοι τους ή με τη βοήθεια άλλου προσώπου, εφόσον είναι αναγκαίο. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών θα μπορούν να κάνουν το τεστ υπό την επίβλεψη των γονέων / κηδεμόνων τους, ενώ σε ανήλικους κάτω των 13 ετών, το τεστ θα γίνεται από τους γονείς / κηδεμόνες τους.

Τόνισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

«Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Πρωτοπορεί η χώρα και εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα σε ευρεία κλίμακα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα στα φαρμακεία θα φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες self test.

Σε ό,τι αφορά, δε, το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις 25άδες που έχουν φθάσει στα φαρμακεία, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να διανέμονται ατομικά στους πολίτες και πως το επόμενο διάστημα στα φαρμακεία θα φθάσουν και παρτίδες self test σε ατομικές συσκευασίες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Λυκείου από τη Δευτέρα. Τόνισε πως αυτό θα γίνει με υποχρεωτικό self test τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα.

«Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο».

ΕΟΔΥ: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.445 νέα κρούσματα, 749 διασωληνωμένους και 75 θανάτους

Την Τετάρτη, 7 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.445 εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 (ημερήσια μεταβολή + 1,2%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.607 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.805 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 524 (ημερήσια μεταβολή -0.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 517 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ