ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Τα «όπλα» της κυβέρνησης για Πάσχα στο χωριό – Σήμερα οι αποφάσεις για AstraZeneca

Lockdown: Τα «όπλα» της κυβέρνησης για Πάσχα στο χωριό – Σήμερα οι αποφάσεις για AstraZeneca
AP Photo / Darko Vojinovic

Προσωρινό «κράτει» στις ανάσες ελευθερίας αλλά με εντατικοποίηση της προετοιμασίας που θα δίνει στο επόμενο βήμα με τον κωδικό «Πάσχα στο χωριό» την ευχέρεια ελιγμών μεταξύ των υγειονομικών «σκοπελων», και «πρόσω ολοταχώς» στους εμβολιασμούς και στο self-testing

Αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να απηχεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το προσεχές διάστημα.

Η ώρα της Επιτροπής

Για το Πάσχα οι ιδέες και τα σενάρια που εξετάζονται δημιουργούν σταδιακά ένα σκηνικό ήπιας κανονικότητας αλλά με πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε ενδεχόμενη εφαρμογή τους να μην ενέχει υγειονομικά ρίσκα. Στον αντίποδα και μετά το σπάσιμο του φράγματος των δυο εκατομμυρίων εμβολιασμών, καθώς επίσης την υψηλή ταχύτητα, των -κατά μέσο όρο- 55.000 εμβολιασμών, οι κεραίες αναπόδραστα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και στον «καπνό» που θα βγάλει για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δίχως να αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις από το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προϊδέασαν τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναμένεται με ενδιαφέρον η πρόταση της επιτροπής για τον τρόπο αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, από τις περίπου 12.000 συνολικά, που χορηγούνται καθημερινά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει η εναλλακτική της λειτουργίας της πλατφόρμας για άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες της για μεγιστοποίηση της ταχύτητας των εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά μέσα ισάριθμα εικοσιτετράωρα, εξέπεμψε ακόμη ένα ισχυρό κάλεσμα προς την ομάδα-θεμέλιο του τείχους ανοσίας, τους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο. Από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι επισήμανε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω κυρίως», ανέφερε, «να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν» τόνισε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε:

«Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν...Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», ήταν το σήμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», που για την κυβέρνηση συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ταχύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τους σημερινούς ρυθμούς μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το Πάσχα θα έχουν γίνει πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Εώς τις αρχές Μαΐου δε, θα έχει χτιστεί ένα σημαντικό τμήμα του τείχους ανοσίας καθώς αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Κυβερνητικές πηγές πάντως με αφορμή το σπάσιμο του φράγματος των δυο εκατομμυρίων εμβολιασμών, υπενθύμιζαν δηκτικά τον πήχη που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του χρόνου.

Τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας κακόβουλα δήλωνε:

«Στην υπόθεση του εμβολιασμού φαίνεται, φανερώνεται η πρωτοφανής ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Αυτήν την στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δε θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα».

Κωδικός «Πάσχα στο χωριό»

Στο ζήτημα των προσαρμογών που μελετώνται για το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Star, είχε παραπέμψει στις αποφάσεις των ειδικών, τους οποίους όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν θα υποκαθιστούσε:

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Οι αποφάσεις, όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ληφθούν λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Όπλο» φαίνεται κατά πληροφορίες θα αποτελέσουν και σε αυτήν την περίπτωση αποσυμπίεσης τα οικιακά, αυτοδιαγνωστικά τεστ. Τα self test εκτιμάται ότι μπορούν να προσδώσουν περίβλημα ασφάλειας στις υπερτοπικές μετακινήσεις, εάν και εφόσον οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμά τους. Όπως είχε γράψει το CNN Greece εξετάζεται η δυνατότητα μετακίνησης σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο, επιδημιολογικά, επίπεδο με τον τόπο κατοικίας. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπεται όμως η μετάβαση σε όμορες, με τον τόπο προορισμού, περιοχές.

Ενδέχεται πάντως να επιτραπούν οι μετακινήσεις με την βεβαίωση που θα εκτυπώνεται από την πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων για το self-test.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ