ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εμβόλιο AstraZeneca και λιανεμπόριο

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εμβόλιο AstraZeneca και λιανεμπόριο
AP Photo/Petros Giannakouris

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή, καθώς στο τραπέζι τίθενται τα κρίσιμα ερωτήματα του εμβολιασμού των πολιτών με το εμβόλιο της AstraZeneca, με φόντο τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, αλλά και η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να δώσει νέες οδηγίες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος -με ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του ότι παραμένει θετικό το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να παραχωρηθούν οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές ομάδες που ανήκουν στους κλάδους της οικονομίας των οποίων το «άνοιγμα» επίκειται, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εξετάζεται κάποια δραστική αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στηρίζει τη συνέχιση της χρήσης του σκευάσματος, καθώς επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει αμφισβήτηση του εμβολίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης την περασμένη Δευτέρα είχε αναφερθεί εκ νέου στο ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας), που φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών. Υπογράμμισε, δε, ότι στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα μόνο επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Η ίδια επισήμανε πως η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πως θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα ύποπτα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε σε σχέση με τις ακυρώσεις των ραντεβού ανά εμβόλιο, για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για αυτό της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις επαναδιατυπώνει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Αποφάσεις και για λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Παράλληλα, σήμερα το πρωί συνεδριάζει και η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με κυρίαρχο ζήτημα τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο στις τρεις περιοχές που δεν άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα.

Τα καταστήματα άνοιξαν σε όλη τη χώρα την Δευτέρα με εξαίρεση την Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, καθώς κρίθηκε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στις περιοχές αυτές ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Οι καταστηματάρχες ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη και σήμερα περιμένουν να δουν τι θα αποφανθούν οι ειδικοί για το αν θα μπορέσουν να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, ή θα παραταθεί ο αποκλεισμός τους.

Στο μικροσκόπιο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ένα άλλο ζήτημα που πιθανότατα θα απασχολήσει τους ειδικούς είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Το «πείραμα» με τις ανοιχτές διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με κωδικό 6 στο 13033, θα ήταν αυτό που θα έκρινε αν το μέτρο θα ισχύσει και τις καθημερινές. Και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star έδειξε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» ανέφερε.

Το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές είναι πιο ορατό σε σχέση με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, για τις οποίες όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απόφαση θα παρθεί λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ