ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοιμωξιολόγοι: Click away στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει η Αχαΐα, παραμένει κλειστή η Κοζάνη

Λοιμωξιολόγοι: Click away στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει η Αχαΐα, παραμένει κλειστή η Κοζάνη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τελικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και απελευθέρωση της αγοράς στην Αχαΐα, στο μοντέλο της Αττικής (click away και click in shop).

Αυτό σημαίνει ότι για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, το λιανεμπόριο θα διενεργείται μόνο κατόπιν ραντεβού, με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. σε κατάστημα επιφάνειας έως 500 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα του ΟΠΑΠ ισχύουν οι οδηγίες, όπως ακριβώς του λιανεμπορίου (δηλ. στην Κοζάνη κλειστά, και σε Θεσσαλονίκη - Πάτρα ακριβώς με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές).

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στην Κοζάνη, ενώ ούτε την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επεκτείνονται και τις καθημερινές, αλλά εξακολουθούν να επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα με SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων θα τεθεί στην κυβέρνηση η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στην καθιερωμένη ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 σήμερα.

Ενθαρρυντικοί οι αριθμοί των self test

Στο μέτωπο της διάθεσης των self test, καταγράφεται με ικανοποίηση η διανομή περίπου 126.000 αυτοδιαγνωστικών οικιακών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί για τη διανομή από τα φαρμακεία 350.000 τεμαχίων.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να συμβάλει στον αριθμό των κρουσμάτων, λόγω και της συνεπακόλουθης αύξησης της κινητικότητας, ωστόσο όπως έχει διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, με το «όπλο» των self test μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενώ πρώτο πεδίο της προσοχής δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ