ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η επιτροπή ανησυχεί για τα εμπορικά κέντρα

Γεωργιάδης: Η επιτροπή ανησυχεί για τα εμπορικά κέντρα
© Intime p.a.

Για την εβδομάδα «πρεμιέρας» του λιανεμπορίου, τα κλειστά εμπορικά κέντρα, τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν αλλά και τις αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο κανάλι Open TV και αναφερόμενος στον συνωστισμό στο κέντρο της Αθήνας χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά».

Ανέφερε, μάλιστα, πως η αγοραστική κίνηση την πρώτη εβδομάδα ήταν «μουδιασμένη».

«Ήταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 - 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει με μεζούρα και αποστάσεις η εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Απαντώντας σε ερώτημα για τα self test στο λιανεμπόριο και άλλους κλάδους της οικονομίας είπε πως η διαδικασία αυτή πάει καλά.

«Ήδη πάνε καλά τα self test. Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε. Με την επόμενη μεγάλη παραλαβή θα πάρει και το λιανεμπόριο τα τεστ» είπε χαρακτηριστικά.

Και αναφερόμενος στα κλειστά εμπορικά κέντρα δήλωσε:

«Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ' έξω».

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως:

«Δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ