ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ο Μητσοτάκης τις αποκηρύσσει - Ο Τσίπρας τις θεωρεί πιθανές

Πρόωρες εκλογές: Ο Μητσοτάκης τις αποκηρύσσει - Ο Τσίπρας τις θεωρεί πιθανές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες;

Το ερώτημα στην Ελλάδα τίθεται συνήθως αμέσως μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου (αρκετές φορές και νωρίτερα) κάθε νέας κυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα όμως το ερώτημα τίθεται πιο επιτακτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού εμφανίζονται σε δημοσιεύματα να εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες.

«Όχι» από Μητσοτάκη

Κατά συνέπεια, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star στη σχετική ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα απάντησε ως εξής:

«Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω "όχι" κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος».

Προσέθεσε δε ότι:

«Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.»

Τόνισε δε ότι:

«Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.»

Σε ετοιμότητα

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και κρατάει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.»

Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα επιβεβαίωσε στο CNN Greece ότι η Κουμουνδούρου παραμένει σε εκλογική ετοιμότητα. Τόνισε μάλιστα ότι τα περιθώρια του πρωθυπουργού είναι στενά, αφού όλες οι επιλογές που έχει διαθέσιμες, είναι υψηλού ρίσκου.

Στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την Τρίτη το οικονομικό πρόγραμμά του.

Αντιφατικά μηνύματα

Πάντως από την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών, προκύπτουν μάλλον αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια μεριά ανεβαίνει η δυσφορία των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας. Το 63% δηλώνει δυσαρεστημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έναν του 37% που είναι ικανοποιημένο.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φαίνεται να ανακόπτει την πτώση που σημείωνε τους τελευταίους μήνες και διατηρεί μια διαφορά 9 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (33%-24%).

Δεν αφορά την κοινωνία

Τη δική του διάσταση για το θέμα δίνει ο διακεκριμένος σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ηλίας Τσαουσάκης. Ο κ. Τσαουσάκης είπε στο CNN Greece:

«Μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ιδίως τώρα, σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης και οικονομικής ανασφάλειας, με την κοινή γνώμη να έχει άλλες προτεραιότητες, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αφορά και δεν απασχολεί στο ελάχιστο την κοινωνία. Με αυτή τη λογική εκτιμώ ότι κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, που «έκλεισε» το θέμα στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ