ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής και διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής και διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ
ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη αναδιαμορφώνεται η διαδικασία επιλογής και διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η σχετική υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων για τις θέσεις.

Ειδικότερα, το ΔΣ κάθε θεάτρου δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά από έγκριση της από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκ των υστέρων τους υποψήφιους αξιολογεί ειδική επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «με υπουργική απόφαση συγκροτείται ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής από προσωπικότητες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου κύρους ή συμβολή στο χώρο του θεάτρου για την αξιολόγηση των υποψηφίων και την έκδοση σχετικού γνωμοδοτικού πρακτικού».

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναθέτει την άσκηση προσωρινών καθηκόντων καλλιτεχνικού διευθυντή σε περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή, είτε στον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή, είτε σε άλλο πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους στο χώρο του θεάτρου.

Με την τροπολογία παρατείνονται ρυθμίσεις για την ακύρωση και αναβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν έως τις 30.6.2021 (ίσχυσε έως τις 31.12.2020:

  • Δυνατότητα προσφοράς ισόποσου πιστωτικού σημειώματος ισχύος έως τις 30.6.2022 (από 31.12.2021 που ισχύει σήμερα), αντί της επιστροφής χρημάτων για την παρακολούθηση εκδήλωσης κατόπιν ακύρωσης ή αναβολής της
  • Καταβολή στον πελάτη χρηματικού ποσού ίσου με την αξία του πιστωτικού σημειώματος έως τις 2.8.2022 (από 2.2.2022 που ισχύει σήμερα), σε περίπτωση που κατά τη λήξη της ισχύος του, αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε από τον πελάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ