ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης στο CNN Greece: H ΝΔ δημιουργεί εντυπώσεις και διχασμό με την ψήφο των απόδημων

Ζαχαριάδης στο CNN Greece: H ΝΔ δημιουργεί εντυπώσεις και διχασμό με την ψήφο των απόδημων
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων.

Η εκτίμηση που έχει υιοθετήσει η Κουμουνδούρου σχετικά με την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, είναι ότι πρόκειται για κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς υλικό αντίκρισμα. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, η όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτεί τις ψήφους 200 βουλευτών. Αυτές οι ψήφοι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν.

Δεύτερον, το πραγματικό ενδιαφέρον των αποδήμων για τη διαδικασία είναι μικρό. Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πουλατζάς και πρώην ειδική σύμβουλος του ΥΠΕΣ:

«Η κυβέρνηση διέρρεε στον τύπο πληροφορίες για 800.000 εκλογείς του εξωτερικού, η ίδια σε απάντησή της σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έκανε λόγο για 120.000 Έλληνες του εξωτερικού που ήδη έχουν – βάσει του ισχύοντος νόμου – δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ενώ οι αιτήσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, σύμφωνα επίσης με όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο, δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες. Μόνο που το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως πολιτικό, δεν οφείλεται σε νομικά εμπόδια.»

Στελέχη της Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση για διχαστική σπέκουλα σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο αποτελεί κατεξοχήν πεδίο συναινέσεων.

Η δήλωση Ζαχαριάδη

Ενδεικτική της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήλωση που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης στο CNN Greece. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα:

«Θέλει 200 ψήφους και συναίνεση η ΝΔ για την αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων ή όχι; Αν ναι ο τρόπος είναι αυτός που ακολούθησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβρη του 2019 με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Θεοδωρικάκο. Αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαβούλευση, και όχι πολιτικές προβοκάτσιες.»

Ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε:

«Από χτες γίνεται ακριβώς το αντίθετο, οξύτητα, επιθέσεις, εμπρηστικός λόγος. Η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει πόλωση, εντυπώσεις και διχασμό στην ομογένεια και στον απόδημο ελληνισμό για να μπορέσει να φέρει νέες πολικές οριοθετήσεις και αλλαγή ατζέντας στο εσωτερικό.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής συζήτησης διαχρονικά. Ο στόχος είναι τουλάχιστον οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού, που ουσιαστικά ανήκουν στη γενιά του braindrain, αλλά και οι παλαιότερες γενιές μεταναστών να μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές και με αυτό τον τρόπο να ενταχθούν στο «πολιτικό σώμα» του τόπου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Μιλάμε κυρίως για τους μετανάστες της κρίσης, δηλαδή οι νέες και νέοι επιστήμονες που έφυγαν κατά κύματα προς αναζήτηση ίσων εργασιακών ευκαιριών με δίκαιες αμοιβές ανάλογες των προσόντων τους και των εργατοωρών και με εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, μετά την χρεοκοπία του 2008- 2009. Όμως ας μην ξεχνάμε και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα των δεκαετιών του ΄50 του ΄60 και του ΄70.

Η ΝΔ εργαλειοποιεί την ομογένεια. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής τον Μάρτη ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την ρύθμιση για την άρση των περιορισμών της ισχύουσας νομοθεσίας για την ψήφο των απόδημων»

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη στο CNN Greece καταλήγει ως εξής:

«Με υποκρισία, και ψέματα δεν παράγονται πολιτικές συναινέσεις, μόνο ευκαιριακές επικοινωνιακές φιέστες.»

Δεν υπάρχει θέμα Τζάκρη

Σε ερώτηση του CNN Greece για το αν υπάρχει θέμα Τζάκρη, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου απάντησε αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα που έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση για να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο συνομιλήσαμε, υποστήριξε ότι αν διαβαστεί το σύνολο της συνέντευξης της κ. Τζάκρη γίνεται κατανοητό ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ