ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας «κούρεψε» ιδιωτικό χρέος και… Τσακαλώτο

Ο Τσίπρας «κούρεψε» ιδιωτικό χρέος και… Τσακαλώτο
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για τη χτεσινή κεντρική εκδήλωση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι τα μηνύματα που έχει λάβει το «στρατηγείο Τσίπρα» είναι πολύ θετικά.

Τα μηνύματα αυτά δεν έρχονται μόνο από τα κομματικά μέλη, αλλά και από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων απ’ όλη της χώρα, υποστήριξε ο συνομιλητής μας.

Ας δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής εκδήλωσης.

Η απουσία Τσακαλώτου

Η μεγάλη είδηση βέβαια είναι η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απουσίασε από κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Το ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν χώρεσε στο χτεσινό οχταμελές πάνελ ερμηνεύεται με δύο τρόπους (οι οποίοι ενδεχομένως ισχύουν ταυτόχρονα):

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία, κατά μια ερμηνεία στην οποία αρέσκονται οι «προεδρικοί» του κόμματος, απομάκρυνε τη μεσαία τάξη από το κόμμα.

Δεύτερον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε δεύτερο πλάνο τα στελέχη της ομπρέλας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς και συνολικά τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χτεσινό πάνελ δεν υπήρχε κανένα στέλεχος του ιστορικού Συνασπισμού.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς θα αντιδράσει η ομπρέλα αλλά και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στο δημόσιο λόγο του απέφευγε μέχρι τώρα τις διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή.

«Αμερικανική» εικόνα

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της χτεσινής εκδήλωσης, ήταν η εικόνα. Σε συνέχεια της εκδήλωσης για τον ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πολιτικό θέαμα, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χτεσινό (ιδιαίτερα επικριτικό) σχόλιό της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παρατήρησε ότι: «Το ντεκόρ άλλαξε».

Όπως έχει φανεί και με τον αισθητικό εκσυγχρονισμό της Αυγής, η εικόνα απασχολεί ολοένα και περισσότερο το επιτελείο του κ. Τσίπρα. Το προηγούμενο διάστημα ήταν συχνή η εσωκομματική γκρίνια ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ερασιτεχνική» εν αντιθέσει με τον «επαγγελματισμό» της εικόνας Μητσοτάκη.

Το «επαγγελματικό» στήσιμο της χτεσινής εκδήλωσης, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό αξιωματούχο, στέλνει μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Η μεσαία τάξη

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο της χτεσινής εκδήλωσης ήταν η στόχευσή της στη μεσαία τάξη και το κεντροαριστερό πολιτικό στίγμα που εξέπεμψε. Χτες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, δεν είδαμε βίντεο για κινήματα, δεν ακούσαμε για περισσότερους φόρους στους πλούσιους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, είδαμε βίντεο με επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και ακούσαμε για φορολογικές και δανειακές διευκολύνσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ (Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους) έχουν σαν αποδέκτη τη μεσαία τάξη. Η δε ιδεολογική ταυτότητα των πολιτικών που προτείνονται, εντάσσονται στο λεγόμενο «νεοσοσιαλδημοκρατικό» πλαίσιο.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την ικανότητά του να έχει διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα και φορείς που δεν ανήκουν στον δικό του πολιτικό χώρο. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των ανοιγμάτων του κόμματος όσο και μιας ορισμένης δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική.

Άλλο βέβαια η επικοινωνία και άλλο η συμπόρευση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτιμούν ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει ραγίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ