ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Τα πλοία μας είναι έτοιμα να βγουν στην Μεσόγειο - Θα εφαρμόσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ερντογάν: Τα πλοία μας είναι έτοιμα να βγουν στην Μεσόγειο - Θα εφαρμόσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Turkish Presidency, Pool

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 21:07

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τη στάση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Απευθυνόμενος σε νέους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Εμείς κάναμε σημαντικά άλματα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία και η Λιβύη επέδειξαν αποφασιστικότητα τόσο για τις σεισμικές έρευνες, όσο και για τις γεωτρήσεις. Εδώ εμείς κάνουμε από κοινού σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από αυτό επειδή δεν διαθέτει αυτές τις δυνατότητες. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ούτε δικαιώματα όπως εμείς» ανέφερε.

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις και αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν δήλωσε:

«Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαμε μία ήπια στάση. Όμως δείξαμε κατανόηση. Όταν χρειάστηκε κάναμε συντήρηση στα γεωτρύπανά μας, κάναμε “συντήρηση” στις σεισμικές έρευνες, αλλά πάντα λέγαμε ένα πράγμα: «Όσον αφορά την Κύπρο, δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα της “Βόρειας Κύπρου” και, εάν είναι απαραίτητο, θα παρέμβουμε. Προς το παρόν, τα πλοία μας βρίσκονται υπ’ ατμόν. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή είναι έτοιμα να κάνουν και τις κινήσεις τους και εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να σέβονται την Τουρκία».

Θα συναντήσει τον Ερντογάν ο Δένδιας

Παρά τις σκληρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, αύριο Πέμπτη, θα συναντηθεί μαζί του.

Μαινόμενος κατά Ντράγκι

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αντεπίθεση κατά του Μάριο Ντράγκι για τον επίμαχο χαρακτηρισμό «δικτάτορας» στη σκιά του Sofagate, με τον Τούρκο πρόεδρο να καταγγέλλει «αναίδεια και χυδαιότητα από αυτό τον τύπο που λέγεται Ντράγκι» και να του... επιστρέφει τον χαρακτηρισμό με έμμεση αναφορά στον Μπενίτο Μουσολίνι.

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν παντελή αναίδεια και χυδαιότητα» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τη στιγμή κατά την οποία ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε ένα καλό σημείο, αυτός ο τύπος που λέγεται Ντράγκι, δυστυχώς τις τορπίλισε» συνέχισε ο Ερντογάν υπαινισσόμενος παράλληλα πως ο διορισμένος τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης για να προβαίνει σε σχόλια ανάλογου ύφους.

Διαβάστε αναλυτικά:
Ερντογάν μαινόμενος: Αναίδεια και χυδαιότητα το «δικτάτορας» του Μάριο Ντράγκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ