ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πηγαίνουμε βήμα – βήμα»: Η απάντηση Πελώνη στο CNN Greece για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Πηγαίνουμε βήμα – βήμα»: Η απάντηση Πελώνη στο CNN Greece για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» ενόψει του κύκλου των επαφών του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα υπενθύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα σχετικά από το CNN Greece για το πώς, μέσω των συνομιλιών του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου, θα άνοιγε ο δρόμος για μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κα Πελώνη ξεκαθάρισε:

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, εμπεδώνουμε το καλό κλίμα, ελπίζουμε να εμπεδωθεί, με απουσία και στην πράξη και σε λόγια, εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επαφών, η κυβερνητική εκπρόσωπος έδειξε ότι η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι:

«Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων στη βάση του διεθνούς δικαίου», είπε η κα Πελώνη.

To παρασκήνιο

Άλλωστε, όπως έγραφε το CNN Greece, ταυτόχρονα με τους χαμηλούς τόνους που διατηρούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ελληνική προετοιμασία κατέγραφε και τις σημαντικές αποστάσεις που χωρίζουν τις δυο πλευρές σχεδόν σε όλο το φάσμα των ανοιχτών θεμάτων.

Είναι αναμενόμενο ότι η ελληνική πλευρά που προσέρχεται με σαφή επιχειρηματολογία, θα θέσει δομημένα το θέμα των προκλήσεων και ταυτόχρονα θα καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα να προσδιοριστεί το πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών. Στο διπλωματικό ταμείο πάντως που κάνει η Αθήνα, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης του μεταβατικού Προέδρου της Λιβύης, μετρά κέρδη.

Η συμφωνία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών του 2010, ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη αποτελεί ένα θετικό γεγονός, που καταδεικνύει την αλλαγή του momentum στις ελληνολιβυκές σχέσεις, το οποίο η Άγκυρα προσπαθούσε να αποτρέψει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αυτό δείχνει τη σημαντική βελτίωση των ελληνολιβυκών σχέσεων, κόντρα στις προσπάθειες της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ