ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι – μήνυμα του Μπαρμπαρός; Ανοιχτά της Μυτιλήνης το ερευνητικό σκάφος

Ταξίδι – μήνυμα του Μπαρμπαρός; Ανοιχτά της Μυτιλήνης το ερευνητικό σκάφος
Twitter

Σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Μυτιλήνης, πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros –ένα ταξίδι που μπορεί να θεωρηθεί και μήνυμα από πλευράς της Άγκυρας.

Το τουρκικό ερευνητικό δηλώνει ως τελικό του προορισμό, όπως φαίνεται από το marinetraffic, το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη νότια Τουρκία.

Παρότι ουσιαστικά το ερευνητικό σκάφος κάνει αβλαβή διέλευση στα διεθνή ύδατα, η χρονική συγκυρία της μετακίνησής του ενδεχομένως να μην είναι τόσο… αθώα.

Ιδιαίτερα εάν η εξέλιξη αυτή συνδυαστεί με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ανέβασε για ακόμη μια φορά τους τόνους.

Απευθυνόμενος σε νέους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Εμείς κάναμε σημαντικά άλματα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία και η Λιβύη επέδειξαν αποφασιστικότητα τόσο για τις σεισμικές έρευνες, όσο και για τις γεωτρήσεις. Εδώ εμείς κάνουμε από κοινού σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από αυτό επειδή δεν διαθέτει αυτές τις δυνατότητες. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ούτε δικαιώματα όπως εμείς» ανέφερε.

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις και αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν δήλωσε:

«Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις και εντάσεις στηνΑνατολική Μεσόγειο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαμε μία ήπια στάση. Όμως δείξαμε κατανόηση. Όταν χρειάστηκε κάναμε συντήρηση στα γεωτρύπανά μας, κάναμε “συντήρηση” στις σεισμικές έρευνες, αλλά πάντα λέγαμε ένα πράγμα: «Όσον αφορά τηνΚύπρο, δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα της “Βόρειας Κύπρου” και, εάν είναι απαραίτητο, θα παρέμβουμε. Προς το παρόν, τα πλοία μας βρίσκονται υπ’ ατμόν. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή είναι έτοιμα να κάνουν και τις κινήσεις τους και εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να σέβονται τηνΤουρκία».

Στη συνέχεια, χθες το βράδυ «κλείδωσε» και μια συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο, που δεν ήταν προγραμματισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ