ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών- Συνάντηση με τον Ερντογάν

Νίκος Δένδιας: Στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών- Συνάντηση με τον Ερντογάν
Turkish Presidency, Pool

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 16:01

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Η συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως έκαναν σήμερα γνωστό διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Τσαβούσογλου: Σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την απόφαση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, που σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah σε δηλώσεις του λίγο πριν από το τετ-α-τετ με τον Έλληνα ομόλογό του τόνισε επίσης πως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι σημαντική.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους υφιστάμενους εδώ και πέντε χρόνια μηχανισμούς με την Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορέσαμε να το επιτύχουμε αυτό λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε ένταση στις σχέσεις. Επενέβησαν η ΕΕ και διάφορες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο NTV.

Και συνέχισε:

«Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα επαναλήφθηκαν πρόσφατα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες, αλλά υπήρχαν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Ζήτησα σήμερα και δέχτηκε. Θα τον φιλοξενήσουμε σήμερα στην Άγκυρα. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε μαζί του σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο μεταξύ μας διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συνομιλούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά».

Ερντογάν: Παρόντες στην Ανατολική Μεσόγειο

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τη στάση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Απευθυνόμενος σε νέους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Εμείς κάναμε σημαντικά άλματα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία και η Λιβύη επέδειξαν αποφασιστικότητα τόσο για τις σεισμικές έρευνες, όσο και για τις γεωτρήσεις. Εδώ εμείς κάνουμε από κοινού σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από αυτό επειδή δεν διαθέτει αυτές τις δυνατότητες. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ούτε δικαιώματα όπως εμείς» ανέφερε.

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις και αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν δήλωσε:

«Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαμε μία ήπια στάση. Όμως δείξαμε κατανόηση. Όταν χρειάστηκε κάναμε συντήρηση στα γεωτρύπανά μας, κάναμε “συντήρηση” στις σεισμικές έρευνες, αλλά πάντα λέγαμε ένα πράγμα: «Όσον αφορά την Κύπρο, δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα της “Βόρειας Κύπρου” και, εάν είναι απαραίτητο, θα παρέμβουμε. Προς το παρόν, τα πλοία μας βρίσκονται υπ’ ατμόν. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή είναι έτοιμα να κάνουν και τις κινήσεις τους και εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να σέβονται την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ