ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμικό «παρών» Τσακαλώτου μέσω… Πελώνη

ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμικό «παρών» Τσακαλώτου μέσω… Πελώνη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από τη σκοπιά του ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, η εβδομάδα που πέρασε, είχε τη σφραγίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωση τα φώτα της δημοσιότητας τόσο δια της απουσίας του όσο και δια της παρουσίας του. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε έντονα η απουσία του κ. Τσακαλώτου από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος. Η απουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών ερμηνεύτηκε ως σημαντική ανακατάταξη ρόλων στο εσωτερικό του κόμματο, η οποία είναι ενδεικτική των πολιτικών στοχεύσεων του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, καθώς και ότι ο κ. Τσακαλώτος χαίρει της βαθιάς εκτίμησης του κ. Τσίπρα.

Ο… Θεός

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε μια διπλή τακτική την οποία κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

-Από τη μια μεριά, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για τα εσωκομματικά.

-Από την άλλη, έδωσε δυναμικό «παρών» στα social media και τη Βουλή με τοποθετήσεις εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα το θέμα που προέκυψε με τα παλιότερα tweets της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Τσακαλώτο να γίνει viral με το χιουμοριστικό σχόλιό του.

Έχει σημασία ότι οι παρεμβάσεις του κ. Τσακαλώτου δεν περιορίζονται στο οικονομικό πεδίο, αλλά αφορούν σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως το ΚΕΘΕΑ ή η καταστολή.

Η συνέντευξη

Συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι και η σημερινή συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις Α. Ψαρρά και Μ. Χριστοδούλου. Ο κ. Τσακαλώτος στήριξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος, επισημαίνοντας εμμέσως και τη δική του συνεισφορά:

«Εμείς έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος, που έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα και ποσότητα της ανάκαμψης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο που παρουσιάσαμε περιλαμβάνει φυσικά και μέριμνα για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περιλαμβάνει όμως και ένα ολιστικό και μόνιμο πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο είχαμε αρχίσει. να επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του 2019. Μάλιστα αυτό το πλαίσιο το είχαμε συζητήσει με τους θεσμούς και αναφορές σε αυτό έγιναν και στις εκθέσεις εποπτείας.»

Η τοποθέτηση όμως που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτή για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι:

«Δεν είμαι ανυπόμονος στην πολιτική, ούτε βιάζομαι για οριστικές κρίσεις, εφόσον μιλάμε για συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς με εκείνα της Κεντροαριστεράς. Καταλαβαίνω την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και προστασίας της εκλογικής επιρροής κάθε δύναμης που καλούμε σε πολιτική συνεργασία σε κάποιο επίδικο. Βλέπω και τις αντίρροπες δυνάμεις που θέλουν συμμαχία με τη Ν.Δ. Στο τέλος της μέρας όλα θα κριθούν από τη δική μας επιμονή, τις δικές μας πρωτοβουλίες και σε κάθε περίπτωση από την πίεση της ίδιας της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση.»

Στην ουσία, ο κ. Τσακαλώτος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει στην επίθεση φιλίας στο ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ