ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Οι γεμάτες πλατείες θέτουν εν αμφιβόλω τα μέτρα – Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό»

Κορωνοϊός: Οι γεμάτες πλατείες θέτουν εν αμφιβόλω τα μέτρα – Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό»
ΙΝΤΙΜΕ

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι εικόνες από τις γεμάτες πλατείες σε όλη την Αθήνα.

Χτες και προχτές το βράδυ η απαγόρευση της κυκλοφορίας έμεινε στα χαρτιά αφού μεγάλος αριθμός κυρίως νέων ανθρώπων έμεινε μέχρι αργά το βράδυ σε πλατείες και πεζοδρόμους, συνήθως κοντά σε μαγαζιά που πουλάνε take away ποτά. Σε πολλές περιπτώσεις μαζί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας «πήγαν περίπατο» οι μάσκες και οι αποστάσεις, που είναι τα βασικά μέσα προφύλαξης απέναντι στον κορωνοϊό.

Η έκταση του φαινομένου φαίνεται ότι οδήγησε στην απόφαση να μην υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενες στο πάρτι που έγινε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν για να αποφευχθούν επεισόδια αντίστοιχα με της Νέας Σμύρνης.

Επιπλέον, εκτός από τις πλατείες φαίνεται ότι πολλαπλασιάζονται οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, πέρα από τα όρια της «κοινωνικής φούσκας» την οποία (υποτίθεται ότι) διατηρούμε.

Ο προβληματισμός

Το ερώτημα πλέον είναι τι γίνεται με τα μέτρα. Από τη μια μεριά, η σημερινή κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί. Από την άλλη, η πανδημία παραμένει σε έξαρση παρά τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Χτες είχαμε 67 θανάτους από κορωνοϊό, 2.441 κρούσματα και 837 διασωληνωμένους.

Τον προβληματισμό για τα μέτρα αποτύπωσαν οι δηλώσεις σήμερα στον Σκάι του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος είπε συγκεκριμένα:

«Τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές. Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων. Ό,τι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα.»

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι:

«Η πρότασή μου, συνέχισε, είναι να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους με σοβαρή επιτήρηση του τι γίνεται εκεί. Ούτε είναι επιχειρησιακώς δυνατόν η ΕΛΑΣ να φυλάξει όλες τις πλατείες σε όλα τα μέρη.»

Πρότεινε δε να επιτραπεί το «Πάσχα στο χωριό», με την ασφαλιστική δικλείδα των self test.

Το Πάσχα

Ωστόσο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η προοπτική να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» -χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο ακόμα. Χτες o Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σπαθοβούνι Κορινθίας είπε ότι:

«Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι.»

Από τη μεριά του, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε στο Open:

«Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ