ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Υγείας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη

Υπ. Υγείας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Ανακοίνωση με βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί -όπως αναφέρει- να πολιτικοποιήσει την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση - απάντηση του υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία ενώνοντας δυνάμεις: Στην κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα, τον πολιτικό κόσμο.

Και παρά τις απώλειές της, τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προχωρώντας με ασφάλεια, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και χτίζοντας το τείχος ανοσίας που θα μας βγάλει από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Δυστυχώς όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στον δικό τους απομονωμένο κόσμο και συνειδητά πλέον επιλέγουν το δρόμο του διχασμού.

Για μία ακόμη φορά, προσβάλλουν τους επιστήμονες που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης εργάζονται νυχθημερόν με αποκλειστικό μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την Κυβέρνηση.

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η ανεξαρτησία της γνώμης, η ελευθερία της έκφρασης, ο επιστημονικός διάλογος, είναι συστατικά στοιχεία της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και έχει το σεβασμό, την εκτίμηση και τη στήριξη όλων.

Πρώτα και πάνω απ' όλα της ελληνικής Κυβέρνησης με την οποία συνεργάζεται γόνιμα για 15 μήνες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Έτσι θα συνεχίσουμε».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου επισημαίνεται ότι:

«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Δημοκρατία", επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:

«Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο lockdown την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του. Περιμένουμε να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο.»

Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της

«Οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι δεν ιχνηλατούνται συστηματικά, τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν, προμηθεύονται λεωφορεία που δεν αερίζονται κατάλληλα και δεν στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση δεν «έχει ενσωματώσει στην πρακτική της ό,τι μάθαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι:

«Είμαστε η πρώτη χώρα σε θανάτους, ανά εκατομμύριο. Δυστυχώς. Αν κοιτάξετε αυτές τις μέρες τους πίνακες, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, μας κατατάσσουν στη χειρότερη θέση. Έχει ξεφύγει η κατάσταση και ακόμα δεν έχουμε ακούσει μια δέσμευση της κυβέρνησης, ότι από εδώ και πέρα το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι ότι πρέπει να αφιερώσουμε ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Γιατί τέτοια εμμονή σε μια πολιτική ξεπερασμένη από τα πράγματα.»

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» δημοσίευσε τα πρακτικά δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της 12ης και της 19ης Μαρτίου 2021. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει αφενός ότι πρακτικά τηρούνται κανονικά, με συντονιστή, γραμματείς και μέλη, αφετέρου ότι η επιτροπή καλείται να αποφασίσει επί εισηγήσεων που γίνονται από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώνονται τα μέλη της επιτροπής που διαφωνούν ή καταψηφίζουν την εισήγηση μεταξύ των οποίων είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες δύο συνεδριάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ