ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η εβδομάδα των αποφάσεων – Έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια από την κυβέρνηση

Lockdown: Η εβδομάδα των αποφάσεων – Έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια από την κυβέρνηση
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

To θολό τοπίο για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει ο εορτασμός του φετινού Πάσχα καλούνται να ξεδιαλύνουν εντός της εβδομάδας κυβέρνηση και ειδικοί. Φυσικά, η σημαντικότερη απόφαση αφορά στην άρση ή όχι των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Με φόντο την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, και τη διχογνωμία που καταγράφεται στους κόλπους των επιστημόνων, οι κυβερνητικοί τόνοι που τηρούνται - παρά την διακηρυγμένη προδιάθεση για απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων - είναι χαμηλοί.

Η ανάλυση που γίνεται στις κυβερνητικές συσκέψεις και στους κύκλους των συζητήσεων με τους ειδικούς καταλήγει σε αμφιρρεπή συμπεράσματα. Από τη μια το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό αποτελεί καταφανώς μια κίνηση μεγάλης αποσυμπίεσης.

Ταυτοχρόνως όμως και με βάση τα δεδομένα, είναι και μια κίνηση μεγάλου ρίσκου. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece υπάρχουν έτοιμα σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα.

Το σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό»

Εάν τελικώς η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ανάψει το πράσινο φως για το «Πάσχα στο χωριό», όπως πληροφορείται το CNN Greece, το κυβερνητικό πλάνο φαίνεται πως θα στηριχθεί σε τρεις άξονες. Καταρχάς θα περιλαμβάνει εγγενείς περιορισμούς, που πρακτικά σημαίνει ότι μεταξύ άλλων, δεν θα επέλθει καμμιά αλλαγή στο ωράριο της απαγόρευσης. Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί, όπως περιγράφεται προς το CNN Greece και μια φόρμουλα «σχετικού ελέγχου» των εσωτερικών μετακινήσεων. Τέλος κομβική για τη μετάβαση αλλά και για την παραμονή στους τόπους προορισμού θα είναι η χρήση των self test.

Το σχέδιο για «Πάσχα στην πόλη»

Εάν προκριθεί το σενάριο για «Πάσχα στην πόλη», το οποίο αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το πιθανότερο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα συνωστισμού, και τις μεγαλύτερες διαστάσεις που ενδεχομένως διαλάβουν. Χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, ανέφεραν ότι στην αιχμή αυτής της εκδοχής του κυβερνητικού σχεδίου, βρίσκονται «λύσεις για τον έλεγχο της απείθειας». Δεν απέκλειαν δε, την ενεργοποίηση κάποιων αντίβαρων ψυχολογίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και οι συζητήσεις με την ιεραρχία για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το Πάσχα. Για την διεξαγωγή των θείων ακολουθιών θα αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο τα προαύλια των εκκλησιών.

Άνοιγμα εστίασης και καφετεριών

Σε κάθε περίπτωση, και υπό την αίρεση ότι δεν θα ενσκήψει κάποιο επιδημιολογικό απρόοπτο, εντείνεται η προετοιμασία για την άρση των περιορισμών στα καταστήματα της εστίασης και στις καφετέριες, μετά το Πάσχα. «Μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι», ήταν η πρωθυπουργική αποστροφή στην Κόρινθο το περασμένο Σάββατο.Το μοντέλο προβλέπει την -κατά το εφικτό και επιδημιολογικά επιτρεπτό -ευρύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις από το αρμόδιο υπουργείο να έχουν ήδη προωθηθεί.

Μεταρρυθμιστικό «γκάζι»

Αμέσως μετά το Πάσχα θα σημάνει και η μεταρρυθμιστική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου με την παρουσίαση των πρωτοβουλιών που βρίσκονται στην αιχμή της σχετικής ατζέντας.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά εκεί που θα κριθούμε είναι η επόμενη ημέρα», ανέφερε προς το CNN Greece, κυβερνητικός παράγοντας και τόνιζε: «Γι' αυτό είναι απαραίτητα συγκεκριμένα εργαλεία». Στην προμετωπίδα βρίσκονται το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και το σχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ