ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Εντός ελληνικής δικαιοδοσίας η NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο

ΥΠΕΞ: Εντός ελληνικής δικαιοδοσίας η NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Δημοοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 10:18

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του την Τρίτη, απαντά στα όσα είχαν γραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε αναρτήσεις του ηλεκτρονικού Τύπου, με αφορμή την έκδοση NAVTEX για ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο, θέμα στο οποίο είχαν αναφερθεί τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, χτες Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».

«Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις», υπογραμμίζει, τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων που έγιναν τη Δευτέρα, ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης με σκοπό να απειλήσει γαλλικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ερωτηθείς άλλωστε σχετικά, χτες Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, διευκρίνισε ότι είχε κατατεθεί αίτημα για να κάνει έρευνες από το Δεκέμβριο. Ξεκίνησε από το Ιόνιο για να πάει νότια της Κρήτης, ενώ τώρα βρίσκεται μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.

«Οποιεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας τις απορρίπτουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος και τόνισε πως στην περιοχή όπου κινήθηκε αρμόδιος για να εκδώσει NAVTEX ήταν ο σταθμός του Ηρακλείου.

Το θέμα της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα ετέθη, χτες, και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία απάντησε:

«Έχουμε πει επανειλημμένως, ως προς τα ελληνοτουρκικά, ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση. Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά. Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ