ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΗΝΙΟΧΟΣ 21» - Πάιατ: Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

«ΗΝΙΟΧΟΣ 21» - Πάιατ: Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για την «μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική  συνεργασία» των δυο χωρών έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Υπενθυμίζεται πως Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε την Τρίτη στην βάση της Ανδραβίδας στα πλαίσια της πολυεθνικής, διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Με περηφάνια οι ΗΠΑ συμμετέχουν, με την Ελλάδα και άλλες 6 χώρες, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», «αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ο Τζέφρι Πάιατ πέταξε με ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16, με τα οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση. «Ευχαριστώ τη Διοίκηση των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής που μου έδειξε τη συγκλονιστική θέα της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16» έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διαπιστώσει τις πολυσχιδείς δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων στο πλαίσιο της πολυεθνικής, διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». O Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε μέρος της άσκησης ενώ έκανε και δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

Ο πρωθυπουργός απένειμε επίσης βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιο Ανδρονιδάκη, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020.

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ