ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας και η ελληνική πλευρά δεν ήταν ειλικρινείς, έχουμε απάντηση σε όλα

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας και η ελληνική πλευρά δεν ήταν ειλικρινείς, έχουμε απάντηση σε όλα
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στην πολυσυζητημένη διεθνώς κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε εκτενώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η έντονη αντιπαράθεση και το λεκτικό μπρα ντε φερ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για οξείες κατηγορίες και σφοδρή σύγκρουση.

Στον απόηχο της συνάντησης και εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης και επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Habertürk, έκανε λόγο για συνομιλίες σε μια «θετική ατμόσφαιρα», ωστόσο κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για ανειλικρίνεια.

«Συμφωνήσαμε ξανά στο εξής: υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σε μία συνάντηση ή σε μερικές συναντήσεις. Πρέπει να κάνουμε μια λίστα με τα θέματα που μπορούμε να κάνουμε εύκολα βήματα και να προχωρήσουμε αργά, ώστε να επικεντρωθούμε στην επίλυση δύσκολων ζητημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές. Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς».

«Για παράδειγμα, στο θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Πρόσφατα έριξαν επτά μετανάστες, αφρικανικής καταγωγής, με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα, εκ των οποίων οι τρεις πέθαναν», ανέφερε.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι φίλος μου από το 2003. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά, αυτό είναι που με λύπησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε», συμπλήρωσε.

«Χρησιμοποίησαν όλα όσα λένε εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Δεν είναι εύκολο έτσι να βελτιωθούν οι σχέσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη όταν ο πρόεδρός μας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφερε στην ατζέντα όλα τα θέματα για τα οποία διαφωνούμε. Στη συνάντησή μας στη Γενεύη, ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει αυτά τα θέματα. Του είπα "καταλαβαίνω ότι η θέση σας είναι πιο δύσκολη αλλά ας μην καθυστερήσουμε πολύ, ας συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών". Εάν είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις εντάσεις που βιώσαμε», συνέχισε.

«Εμείς παρόλα αυτά, κλείνοντας το θέμα της συνέντευξης τύπου εκείνη την ημέρα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, προκειμένου να λύσουμε όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις, να πιάσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητες και να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα».

«Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είναι πάντα έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Στο θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλόγισε «κακή» πρόθεση στην Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος μας έχει σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο δήμαρχος Μπακογιάννης είναι φίλοι μας».

«Άλλη μια ένδειξη ότι δεν είχαν καλές προθέσεις ήταν ότι την επόμενη μέρα, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας να κάνει επιστημονική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντούσαμε θετικά. Όπως και τα πλοία μας μπορούν να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες αλλού. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε τέτοια θέματα. Αρκεί να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε καλή πρόθεση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ