ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για το L'Atalante

Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για το L'Atalante
MarineTraffic.com / Joël Le Bec

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L'Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις 15 Απριλίου είχε εκδοθεί ελληνική Navtex για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους στο νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο, σε συγκεκριμένα σημεία, για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου. Η Τουρκία απάντησε με αντι-Navtex, ενώ έστειλε φρεγάτα της στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει.

Tο γαλλικό σκάφος βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει της τουρκολιβυκής συμφωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του την Τρίτη, απάντησε στα όσα είχαν γραφεί με αφορμή την έκδοση NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, θέμα στο οποίο είχαν αναφερθεί τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».

«Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις», υπογραμμίζει, τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ