ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος Μητσοτάκη: Οι συμβολισμοί, οι αστερίσκοι και οι ομάδες που εστίασε

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος Μητσοτάκη: Οι συμβολισμοί, οι αστερίσκοι και οι ομάδες που εστίασε
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός, με τη δήλωση του το απόγευμα της Τετάρτης δεν προσδιόρισε γενικά τις συντεταγμένες προς τις οποίες συντονιζόταν η κυβερνητική πυξίδα. Δίνοντας συγκεκριμένα ορόσημα αλλά και σαφείς οδηγίες για την ασφαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο, θέλησε να δώσει με ευκρίνεια στον κόσμο την εικόνα της επόμενης ημέρας. 

Την ορατότητα και την προοπτική όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία έθεσε ως αντίβαρο και ταυτόχρονα ως ανάχωμα στην κούραση.

Από τα 317 δευτερόλεπτα της δημόσιας παρέμβασής του αναδεικνύονται ορισμένα σημαντικά σημεία στο πεδίο της σημειολογίας και των συμβολισμών, με πρώτο και κύριο το φωτεινό παράθυρο που χρησιμοποιήθηκε ως φόντο στο τηλεοπτικό μήνυμα του, αντί ενός θολού background. Όπως επίσης η σχεδόν απόλυτη ισορροπία στην κατανομή του χρόνου για την προβολή των θεματικών ενοτήτων που απάρτιζαν τη δημόσια δήλωσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε, για ακόμη μια φορά, να εξαντλήσει - μέσω της παρέμβασης του - την «προνομία» της πρωθυπουργικής θέσης για ανακοίνωση αμιγώς θετικών μηνυμάτων, όπως οι πτυχές του οδικού χάρτη της σταδιακής απελευθέρωσης.

Μια εύγλωττη επιλογή από μέρους του πρωθυπουργού, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει το διπλό σήμα ότι βγαίνει ο ίδιος μπροστά. Επιπλέον ότι στην «τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό» παίρνει πάνω του τις δύσκολες αποφάσεις όπως η διατήρηση της απαγόρευσης στις υπερτοπικές μετακινήσεις.

«Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε μάλιστα:

«Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων», ήταν η ρητή διατύπωση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα δεδομένα και την αισιοδοξία που γεννούν. Έβαλε όμως και αστερίσκους διαμηνύοντας ότι προϋποθέτουν και πειθαρχία: «Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προέβη σε τουλάχιστον δέκα στοχευμένες αναφορές για το ζήτημα των εμβολίων και έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της αύξησης της συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία»: «Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό» ήταν η νέα έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφού γνωστοποίησε τον τριπλασιασμό των ποσοτήτων των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) που διανέμονται σε όλη την επικράτεια, προανήγγειλε μάλιστα το άνοιγμα της νέας εμβολιαστικής γραμμής:».

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα»

Ενδεικτική της προετοιμασίας θεωρείται και η παρουσίαση των βημάτων που συνθέτουν το συμπαγές πακέτο που συνθέτουν τα βήματα στο δωδεκαήμερο των διαδοχικών χαρμόσυνων μηνυμάτων που επακολουθούν την πασχαλινή ανάπαυλα.

Άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου με διεύρυνση του ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

Επτά ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων και στην αιχμή το άνοιγμα του τουρισμού πριν κλείσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου μήνα με ταυτόχρονη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ