ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Μέτρα ρευστότητας και ουσιαστικής στήριξης για την εστίαση

Χαρίτσης: Μέτρα ρευστότητας και ουσιαστικής στήριξης για την εστίαση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης εξέφρασε τη στήριξή του στο άνοιγμα της εστίασης αλλά ζήτησε να χορηγηθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου το άνοιγμα να μην οδηγηθεί σε φιάσκο.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης επί μέρες λοιδορούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Χθες έσπευσε να την υιοθετήσει. Το άνοιγμα όμως από μόνο του δεν αρκεί.»

Ο κ. Χαρίτσης προσέθεσε ότι:

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μετά από 6 ολόκληρους μήνες lockdown με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζονται ουσιαστική στήριξη:

- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

- Έγκαιρη ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους

- Ρύθμιση του χρέους της πανδημίας που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.»

Κι επισήμανε:

«Αυτά είναι τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Αυτά είναι τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι φορείς του κλάδου. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε χιλιάδες λουκέτα και ακόμα περισσότερους ανέργους τους επόμενους μήνες. Μόνο έτσι η επανεκκίνηση δεν θα καταλήξει σε ένα φιάσκο.

Να ανοίξει η εστίαση με κανόνες. Να ανοίξει η εστίαση με ουσιαστική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.»

Το σχόλιο για το διάγγελμα

Χτες ο ΣΥΡΖΙΑ σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης πλέον έχει κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του. Κάθε δύο εβδομάδες προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του και τις προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις ερήμην των επιστημόνων με διαγγέλματα και σχεδιασμό 24ώρου χωρίς καμία λογική, σε ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου.

Μέχρι χθες χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους η εστίαση για να αποτραπούν φαινόμενα υπαίθριου συνωστισμού. Σήμερα ξαφνικά κάνει το αυτονόητο που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες τόσες μέρες, χωρίς ωστόσο να εξηγεί γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα αλλά τη Δευτέρα του Πάσχα, αφήνοντας ακόμα δέκα μέρες περιθώριο για φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες.

Μέχρι χθες χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό ομάδων εργαζομένων, κυρίως μικρότερων ηλικιών (κούριερ, εστίαση, τουρισμό) για ασφαλές άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Σήμερα ξαφνικά και ενώ η χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στους εμβολιασμούς, προαναγγέλλει το άνοιγμα του για τις ηλικίες από 30 ετών.»

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ακόμα ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης μάταια προσπαθεί να πείσει πως ακούει τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Την τραγική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει την πιστοποιεί το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης, την ώρα μάλιστα που η πανδημία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της εδώ και έναν χρόνο. Όσα διαγγέλματα και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες πλέον του γυρνούν την πλάτη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ