ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.–Τουρκίας

Ανησυχία κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.–Τουρκίας
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε κατάσταση παρατηρητή βρίσκεται η κυβέρνηση απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά κυρίως μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Βέλγιο και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης.

Το Μαξίμου ανησυχεί πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπει σε εφαρμογή η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και διαπιστώνει με φόβο πως οι ροές των προσφύγων από την γειτονική χώρα όχι μόνο δεν μειώνονται, αντιθέτως παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη δείχνουν πως δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν παρά το γεγονός πως τα σύνορα παραμένουν ερμητικά κλειστά κάτι που δυσχεραίνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία προέβλεπε σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού χωρίς η ίδια να χρειαστεί να κάνει κάποια αστυνομική επέμβαση. Ο υπουργός Άμυνας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπλέκουν στο μεταξύ τις γραμμές τους για το εάν ο στρατός θα έχει κάποιου είδους συμμετοχή στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ,κάτι που αποτυπώθηκε από χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που τόνισε ότι ο στρατός δεν μπορεί να λειτουργεί για να μοιράζει σισσίτια, κάτι που είχε υπονοήσει ο Νίκος Τόσκας. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Καμμένου-Τόσκα οι οποίοι σημειωτέον συμμετείχαν στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου. Ομοίως το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε θέμα Μουζάλα συνεχίζοντας την τακτική της υποβάθμισης του θέματος που έχει προκύψει μετά την απαίτηση του υπουργού Άμυνας να παραιτηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον διοικητή του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ για να του διατυπώσει την δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός πως οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας δεν έχουν μειωθεί παρά τις περιπολίες των νατοϊκών πλοίων. Ο πρωθυπουργός ανησυχεί πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το διπλό μακελειό στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν εις βάρος της πρόσφατης συμφωνίας για το Προσφυγικό και θα οδηγήσουν επί της ουσίας στην κατάργηση της ζώνης Σέγκεν.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως η κυβέρνηση συντηρεί τους υψηλούς τόνους απέναντι στο ΔΝΤ την ώρα μάλιστα που περιμένει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης όπως επίσης και την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου περί τα μέσα Απριλίου για να ανοίξει σταδιακά η συζήτηση για το χρέος. Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς αλλά κόντρα μεταξύ των ίδιων των θεσμών με το ΔΝΤ να έχει αυτήν την φορά απέναντί του την ΕΚΤ, τον ESM και την Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ