ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με Αναστασιάδη και Τατάρ στη Γενεύη

Κύπρος: Διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με Αναστασιάδη και Τατάρ στη Γενεύη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental ξεκινάει σήμερα η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Στις 16:00 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 18:00 η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 20:45 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, γύρω στις 19:00 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Στη Γενεύη, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί: Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι), Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) και Μάριος Καρογιάν (ΔΗΠΑ). Βρίσκονται επίσης στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης. Ακόμη τον κ. Ανστασιάδη συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών.

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας - Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά

Αναστασιάδης: Κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση

Σε δηλώσεις εν πτήσει προς την Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση.

«Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού» ανέφερε.

Ευχήθηκε επίσης και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, «γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ