ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενεύη: Πυρετός διαβουλεύσεων στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό

Γενεύη: Πυρετός διαβουλεύσεων στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη Γενεύη ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Με τετ-α-τετ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, «άνοιξε» ουσιαστικά η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, και με τον πήχη των προσδοκιών να κυμαίνεται χαμηλά.

Αύριο, Μ.Τετάρτη 28 Απριλίου, πρόκειται να λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ κατά πληροφορίες υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της Διάσκεψης έως και την Παρασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήλθε ενώπιος ενωπίω σήμερα, Μ.Τρίτη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών, σε συνέχεια συνάντησης του κ. Γκουτέρες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομιλεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης (ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Ακολούθησε δεξίωση που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των πλευρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αργότερα, απόψε, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα μέλη του, που τον συνοδεύουν στη Γενεύη, σχετικά με τις συναντήσεις.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό, ότι δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις πριν την λήξη των επαφών.

Η Άτυπης Πενταμερής λαμβάνει χώρα δίχως παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν τουρκικού βέτο, στο οποίο συναίνεσε η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε τη διενέργεια της Πενταμερούς, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Οι προσδοκίες για εξεύρεσης μίας λύσης στο Κυπριακό είναι χαμηλές, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονται με δεδηλωμένο στόχο να διατυπώσουν τις θέσεις του -και με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέρχονται ειδικά για να καταθέσουν και επισήμως τη θέση τους για «λύση δύο κρατών».

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι στη διάρκεια των τριών ημερών ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν στις επαφές ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης.

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και η ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Άποψη από το κτήριο του ΟΗΕ, στη Γενεύη της Ελβετίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)

Διαβάστε επίσης

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας - Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς την Γενεύη χθες, Μ.Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως πρόκειται πραγματικά για μία κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο.

«Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού» ανέφερε.

Ευχήθηκε, επίσης, και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, «γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ