ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης των «5+1» για το Κυπριακό που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, στη Γενεύη, ενώ προηγήθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη Γενεύη, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί: Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι), Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) και Μάριος Καρογιάν (ΔΗΠΑ).

Βρίσκονται, επίσης, στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης. Ακόμη τον κ. Ανστασιάδη συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών.

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας - Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά

Αναστασιάδης: Κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση

Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς την Γενεύη χθες, Μ.Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση.

«Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού» ανέφερε.

Ευχήθηκε επίσης και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, «γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ