ΠΟΛΙΤΙΚΗ

AstraZeneca: Το… ξεστοκάρισμα προκάλεσε πολιτικές παρενέργειες

AstraZeneca: Το… ξεστοκάρισμα προκάλεσε πολιτικές παρενέργειες

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έγινε θέμα στα social media.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη λέξη «ξεστοκάρισμα» για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο AstraZeneca. H κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση και θράσος της κυβέρνησης.

Ο διάλογος

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση του διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπαδάκη έχει ως εξής:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα το έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Κι εγώ θέλω να σας δώσω κι ένα παράδειγμα σήμερα, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο άδικη είναι η κυβέρνηση και πολλές φορές κι εσείς οι δημοσιογράφοι που κουνάτε το δάχτυλο στους νέους ανθρώπους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ το σιχαίνομαι αυτό και δεν το κάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι εσείς προσωπικά, αλλά τους έχουν κατηγορήσει, τους έχουν στοχοποιήσει ότι είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανεύθυνοι, δε σκέφτονται τους μεγαλύτερους, βγαίνουν έξω και μεταδίδουν τον ιό. Άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουμε εν πάση περιπτώσει, γιατί δυστυχώς, και θέλω να το πω...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι κακό τώρα που λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε η πλατφόρμα 30-39.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ακούει τον πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι «ξέρετε, πάνε να ξεστοκάρουν ένα εμβόλιο το οποίο είναι επικίνδυνο». Αυτό θα αντιληφθεί αυτός που μας ακούει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, εγώ θα μιλήσω πολύ καθαρά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «ξεστοκάρισμα» ξέρετε τι σημαίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μιλήσω πολύ καθαρά και θα πω ότι, δυστυχώς, δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να μπορέσει γρήγορα να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, λόγω ευρωπαϊκού αλαλούμ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δυστυχώς, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δε μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά.

Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει, είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μη γλιτώσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

Υπονομεύει την προσπάθεια

Πολύ σκληρό ήταν το σχόλιο της Αριστοτελίας Πελώνη για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

«Είναι η πολλοστή φορά εν μέσω της πανδημίας που ο κ. Τσίπρας αντί να καλέσει σε τήρηση των μέτρων και να συστήσει στους πολίτες να εμβολιαστούν, ψαρεύει στα θολά νερά της καταστροφολογίας.»

Η κ. Πελώνη επισημαίνει ότι:

«Σήμερα, ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του, κάνοντας την αδιανόητη για πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωση ότι η κυβέρνηση άνοιξε την πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να «ξεστοκάρει».

Προσβάλλει τους νέους που ήδη εμβολιάζονται. Και μετατρέπει τον εαυτό του σε αρνητή του μεγαλύτερου διακυβεύματος της εποχής που είναι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.»

Η δήλωση καταλήγει ως εξής

«Ανεύθυνος και πλέον αυταπόδεικτα συνειδητός υπονομευτής της εθνικής προσπάθειας κατά της πανδημίας, το μόνο που δεν είπε καθαρά ο κ. Τσίπρας, είναι να μην κάνει κανείς το εμβόλιο.»

Κυβερνητικό θράσος

Στην κ. Πελώνη ανταπάντηση ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Facebook:

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλούν για ανευθυνότητα στον εμβολιασμό αυτοί που έσπευσαν να εμβολιάσουν 38άρηδες υπουργούς και συνεργάτες τους εδώ και πέντε μήνες, ενώ όλοι οι συνομήλικοι τους περίμεναν πότε θα έρθει η σειρά τους.

Θέλει πολύ μεγάλο θράσος το όψιμο ενδιαφέρον για τους νέους, όταν εδώ και έναν χρόνο άθλια τους στοχοποιείς ως υπαίτιους για την πανδημία.»

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει:

«Το να επιτίθεσαι όμως, στον πολιτικό σου αντίπαλο με τη κατηγορία ότι ενθαρρύνει τον αντί εμβολιασμό, τη στιγμή που αυτός κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια και ειδικά της AstraZeneca, δε θέλει απλά θράσος, θέλει «Πελώνειο» θράσος.

Με την ανακοίνωση της αυτή η κυβερνητική εκπρόσωπος αποδεικνύει τον απόλυτο κυνισμό της κυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρει ποια διαστρεβλωμένα μηνύματα θα εκπέμψουν για τον εμβολιασμό, αρκεί να το χρεώσουν στον Τσίπρα.

Είναι σίγουρο ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της δεν θα έχουν καλύτερη τύχη από τις παλαιότερες αναρτήσεις της στο twitter.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ