ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο: Μεγάλη συμμετοχή από τους 45 έως 49 – 140.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Εμβόλιο: Μεγάλη συμμετοχή από τους 45 έως 49 – 140.000 ραντεβού σε λίγες ώρες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τελικά μήπως στον δημόσιο λόγο έχει διογκωθεί το ρεύμα της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό;

Το ερώτημα τίθεται μετά και τη σημερινή πολύ μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο που παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 45-49. Τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας σήμερα το πρωί , 140.000 ραντεβού έχουν κλειστεί. Ο αριθμός έτσι κι αλλιώς είναι εντυπωσιακός για τόσο μικρό χρονικό διάσημα. Αλλά προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση γιατί:

-Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο κι όλοι είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία των γιορτινών τραπεζιών.

-Ανάλογη επιτυχία έχει σημειωθεί στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44.

-Χιλιάδες χρήστες των social media δεν περιορίζονται στο να κλείσουν τα ραντεβού τους, αλλά κάνουν και τα σχετικά post, καλώντας τους «φίλους» και followers να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Εν ολίγοις, φαίνεται ότι το εμβόλιο γίνεται μαζικά αποδεκτό στην ελληνική κοινωνία.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49 είναι διαθέσιμα όλα τα υπάρχοντα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Επιπλέον το μονοδοσικό Johnson & Johnson θα αρχίσει να χορηγείται από τις 5 Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Οι επόμενες παραδόσεις

Από τις 5 Μαΐου η δυναμικότητα του συστήματος θα φτάσει τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Στόχος είναι τον Μάιο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραδοθούν 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένεται ένας αριθμό; δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Αν ισχύσουν αυτά τα νούμερα, έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί πλέον του 50% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμένοι σε συνδυασμό με όσους έχουν νοσήσει, θα συγκροτήσουν ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μία δόση έχει κάνε το 20,1% του πληθυσμού και δύο δόσεις το 8,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ