ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει η εστίαση: Οι δοκιμασίες και τα στοιχήματα της κυβέρνησης - Το πακέτο των ενισχύσεων

Ανοίγει η εστίαση: Οι δοκιμασίες και τα στοιχήματα της κυβέρνησης - Το πακέτο των ενισχύσεων
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Σε λίγο θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Η ώριμη συμπεριφορά μας πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα σίγουρα ώστε σταδιακά να γίνουν περισσότερα», ήταν η εμβόλιμη σύσταση στις πρωθυπουργικές ευχές για τη Λαμπρή.

Η συγκεκριμένη αποστροφή συνιστά, εν όψει και της σημερινής πρεμιέρας της εστίασης, τη φυσική συνέχεια στον διακηρυγμένο στόχο του οδικού χάρτη της σταδιακής επανεκκίνησης, ο οποίος όπως επανειλημμένα έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «ότι ανοίγει να μην χρειαστεί να ξανακλείσει».

Για την κυβέρνηση άλλωστε, τα εικοσιτετράωρα που επακολούθησαν, μετά τον προσδιορισμό των πρώτων τριών σταθμών της επιστροφής στην κανονικότητα, αποτελούν ένα χρονικό διάστημα διαδοχικών δοκιμασιών και ανάλογων στοιχημάτων που πρέπει να κερδηθούν.

Η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων δεν εστιάζει μόνο στο υγειονομικό σκέλος αλλά και στην βιώσιμη επαναφορά των κλάδων στην οικονομική ζωή. Γι’αυτό το πεδίο έχει εκπονηθεί και θα ξεδιπλωθεί το προσεχές διάστημα, ένα μπουκέτο παρεμβάσεων ρευστότητας, συνολικού ύψους περί τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, υπέρ των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα αποτελέσουν και το οικονομικό οξυγόνο προς τις επιχειρήσεις που θα διαδεχτεί τον «αναπνευστήρα» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στο πλαίσιο της οποίας -με τα παρόντα δεδομένα- δεν αναμένεται να ανοίξει και όγδοος κύκλος. Η εστίαση, όπως έχει προαναγγελθεί, είναι μέσα στις τέσσερις κατηγορίες, άμεσης στήριξης μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς ανήκει στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους η υγειονομική κρίση έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα.

Έτσι κατά προτεραιότητα θα λανσαριστεί η επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ. Η λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας, προγραμματίζεται έως στις 10 Μαΐου, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το άνοιγμα της έως την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαΐου. Το ποσό τής ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί τού τζίρου τού 2019, με πλαφόν την χορήγηση 100.000 ευρώ. Βασικό κριτήριο είναι η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Σε δεύτερη φάση έχει σχεδιαστεί ένα τρίπτυχο ενισχύσεων, επίσης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν στους παιδότοπους, στα γυμναστήρια και στους δικηγόρους. Ο σχετικός προϋπολογισμός αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή μεταξύ των 250 έως και των 350 εκατομμυρίων ευρώ, και θα κατευθύνεται στη δημιουργία κεφαλαίου κίνησης για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Το επόμενο «πάσο» θα αφορά στον τουρισμό. Χρονικά προσδιορίζεται αρκετά αργότερα αλλά θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή την επιδότηση του κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ στον «κουμπαρά» του συγκεκριμένου προγράμματος θα υπάρχουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Ως πιθανό ορόσημο για την έναρξη του σχετικού προγράμματος θεωρούνται τα τέλη του τρέχοντος μήνα ή το αργότερο οι αρχές του επόμενου.

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η χρονική επέκταση της ισχύος του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για την συγκεκριμένη δράση θα κινητοποιηθούν πόροι, σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Κομβική θεωρείται η μέριμνα για την επιδότηση παγίων δαπανών. Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την οικονομική αιμοδότηση, με 500 εκατομμύρια ευρώ, των επιχειρήσεων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ