Μητσοτάκης: Περιμένω η κατάσταση να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες
Την αισιοδοξία του για την πορεία που θα διαγραφεί στο προσεχές διάστημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, από το ψηφιακό βήμα του Global Boardroom των Financial Times.
«Περιμένω η κατάσταση να βελτιωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας στα δεδομένα της επιδημιολογικής αποκλιμάκωσης καθώς επίσης στους εμβολιασμούς όπου αναμένεται ένα ημερήσιο ρεκόρ, όπως υπογράμμισε, περί τους 100.000.
Τον ίδιο χρωματισμό είχε το πρωθυπουργικό σήμα και για τον ελληνικό τουρισμό, η πρεμιέρα του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου:
«Υπεράνω όλων τα νέα είναι καλά. Η τουριστική βιομηχανία έχει μάθει πολλά από την προηγούμενη χρονιά. Θα ανοίξουμε με έναν ασφαλή και προστατευμένο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την χάραξη ενός κοινού βηματισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πιστεύει ότι οι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν μια παρόμοια στρατηγική αλλά υπογράμμισε ότι:
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αλλά και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς επιπλέον περιορισμούς».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι:
«Περιμένουμε την αμοιβαιότητα. Δεν νομίζω ότι καμία χώρα θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς. Είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη σε έναν μήνα από τώρα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλε νωρίς ένα απαγορευτικό, στις αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες που επιχειρήσαμε να διαχειριστούμε το τρίτο κύμα επιβάλλοντας ένα lockdown σχετικά νωρίς στις αρχές Ιανουαρίου.
«Από ένα σημείο και μετά είναι καλύτερα οι δραστηριότητες να μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορείς να παρακολουθήσεις καλύτερα την κατάσταση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε μάλιστα:
«Eίμαστε από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα. Καταφέραμε να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας».
Ο πρωθυπουργός μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στην υγειονομική θωράκιση του εργατικού δυναμικού της τουριστικής βιομηχανίας:
«Περιμένω ως το καλοκαίρι όλο το προσωπικό (σ.σ. στον τουρισμό) να έχει εμβολιαστεί αλλά και για όσους δεν θα προλάβουν θα έχουμε αυστηρές προφυλάξεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πάρα την ύφεση οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από άλλες χώρες στην ΕΕ όπως επίσης και στο τον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας:
«Η ελληνική οικονομία θα έχει μια σημαντική ανάκαμψη. Θα υπάρχει και το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και περιμένουμε επενδύσεις 60 δις να πραγματοποιηθούν», υποστήριξε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι μέσα από αυτές αλλά και τα 175 έργα που θα χρηματοδοτηθούν, θα αυξηθεί η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι: «έχουμε αφήσει πίσω την κρίση για τα καλά. Όλες οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες», και ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι παρά την πανδημία η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεών για μειώσεις φόρων και εισφορών.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:
«Δεν νομίζω ότι κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις γιατί κάποιος μας τις ζήτησε», και διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές στον χάρτη των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού:
«Μπορεί να πει κάποιος ότι θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αλλά δεν το βλέπω έτσι. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και το πλαίσιο για τον εργαζόμενο».
Συμπλήρωσε δε: «Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επώδυνες για λίγους… Δεν είμαστε σε φάση λιτότητας αλλά θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει μια δεύτερη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα αφορά στις επικουρικές συντάξεις «οι οποίες ιδιωτικοποιηθούν εν μέρει».