Κυβέρνηση: Με φουλ επίθεση η επιστροφή από το Πάσχα – «Γκάζι» για τα εργασιακά
Το μεγάλο βήμα προς την «Ελευθερία», με την πραγματοποίηση 108.576 εμβολιασμών σε μια ημέρα, ανεφοδιάζει τη δεξαμενή της κυβερνητικής αισιοδοξίας και ταυτόχρονα μεγεθύνει τη βάση στήριξης του οδικού χάρτη της επανεκκίνησης στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός.
Στην επιστροφή δε από την πασχαλινή ανάπαυλα, το Μέγαρο Μαξίμου μπήκε με τη μέγιστη ταχύτητα και με ταυτόχρονη επίθεση σε όλα τα μέτωπα, καθιστώντας σαφές ότι στην πιο εύθραυστη συγκυρία για την υλοποίηση των σχεδιασμών που ξεδιπλώνονται δεν θέλει να χαθεί καθόλου χρόνος.
Σε αυτό το φόντο ξεχωρίζει το μήνυμα αυτοπεποίθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών που ταυτοχρόνως αποτελεί και «casus belli» για την αντιπολίτευση αλλά και για τα συνδικάτα.
Όμως για τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμά της για το οποίο δεν έχει απλώς τη λαϊκή νομιμοποίηση αλλά ταυτόχρονα, όπως υπενθύμισε, έχει διευρύνει την αποδοχή του σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Ο λόγος για την μεταρρύθμιση στα εργασιακά που αναμένεται να περάσει στην κοινοβουλευτική τροχιά περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα.
Η κυβερνητική παρέμβαση για την οποία ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή παρέμβαση του στο Global Board Room των Financial Times, προσέδωσε πιο εμφατικά χαρακτηριστικά στην διαχωριστική γραμμή την οποία είχε τραβήξει από τον περασμένο Απρίλιο.
«…Κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσδιόρισε μάλιστα τους στόχους:
«Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής» ήταν η απάντηση στο σχετικό ερώτημα του Μπελ Χολ, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αφήσει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης για την αποφασιστικότητα του να προωθήσει τις συγκεκριμένες αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός στην ίδια παρέμβαση έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τα συνδικάτα:
«…Οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευεργετικές για τους πολλούς. Συνήθως είναι ευεργετικές για τους ανέργους εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας, εάν οπλίζουμε τους χαμηλόμισθους με περισσότερη ασφάλεια και διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εργοδοτών τους».
Ο ίδιος βγαίνοντας μπροστά και αντικρούοντας τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις περί κατάργησης του οκταώρου είχε πει απευθυνόμενος προς τους γαλάζιους βουλευτές στις 14 Απριλίου:
«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της Εργασίας στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά τα προβλήματα των εργαζόμενων, δίνονται λύσεις σε αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, ενώ αναμορφώνονται αναχρονιστικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Μεταξύ των βασικών διακηρύξεων του είναι η προστασία των εργαζομένων από καταχρήσεις εργοδοτών όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
Επιπλέον θεσπίζεται η θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, και όπως μεταδίδεται, υποστηρίζει τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.