ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους 30 - 44 από το τέλος Μαΐου

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους 30 - 44 από το τέλος Μαΐου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Διαθέσιμα για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 θα είναι όλα τα εμβόλια από το τέλος Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό ενηλίκων, δηλαδή όλων των ατόμων άνω των 18 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο.

Μάλιστα, ανέφερε πως χθες ξεπεράσαμε τους 111.000 εμβολιασμούς ενώ και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000.

«Μειώνονται τα κρούσματα, επιπεδώνεται η καμπύλη, έχουμε όμως πίεση ακόμα στις ΜΕΘ. Μόνιμα βελτιώνεται η κατάσταση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Κικίλιας προέβλεψε ότι «θα φοράμε μάσκα ακόμη για αρκετό καιρό ιδίως στους εσωτερικούς χώρους» αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η κατάσταση βελτιώνεται και σταδιακά επιστρέφουμε σε μία μερική κανονικότητα».

Ο Μάιος θα είναι ένας ενδεικτικός μήνας για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένο, επισήμανε.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα αλλά με προσοχή», συμπλήρωσε. Τόνισε, ακόμα, ότι τα self test δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, καθώς -όπως είπε- είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των υγειονομικών, είπε ότι θα ήθελε να είναι καλύτερα τα νούμερα όσον αφορά τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων και αποκάλυψε ότι οι γιατροί σε ένα ποσοστό 75% έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, σημείωσε ότι σε άλλο χρόνο θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά στον τουρισμό είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση διασποράς του ιού στα νησιά.

Μιλώντας για τις αποφάσεις των επιτροπών και αν γίνονται παρεμβάσεις στο έργο τους, είπε ότι «κανείς από αυτούς τους επιστήμονες δεν μπορεί να πιεστεί -κάποιοι ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους και καλά κάνουν - και αρκετοί με δηλώσεις τους έχουν απορρίψει αυτό τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο τους».

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι γενικότερα «υπάρχει πανσπερμία δηλώσεων, ιδίως από αναρμόδιους που δεν βοήθησε» και κατέληξε λέγοντας:

«Ένας υπουργός Υγείας πρέπει να κάνει δηλώσεις, όταν έχει κάτι να πει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ