ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατέντες εμβολίων: Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη και η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Πατέντες εμβολίων: Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη και η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από την κυβέρνηση δείχνουν στο καλεντάρι της πανδημίας την 4η Μαΐου 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείκνυε το ζήτημα των πατεντών των εμβολίων: «το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», έλεγε ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη του έργου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι αφορούσε στην παραγωγή τους για τρίτες χώρες.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μεταδίδουν προς το CNN Greece σε αιχμηρό τόνο ότι είναι διαφορετικό το θέμα των πατεντών που έθεσαν στην παγκόσμια σφαίρα οι ΗΠΑ από την παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα την οποία ήγειρε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια πρόταση ανέφικτη και ταυτόχρονα ελλιπής σε ότι αφορά στο σκέλος του τρίτου κόσμου «από τον αριστερό Τσίπρα» όπως ανέφεραν δηκτικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο του 2020 είχε υποστηρίξει ότι:

«Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους».

Είχε τονίσει εμφατικά ότι:

«Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων», προσυπαγράφοντος το κάλεσμα των άλλων ηγετών που είχαν λάβει μέρος στη διάσκεψη ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο αγαθό. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ