ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης - Ώρα ανακοινώσεων και διευκρινίσεων

Lockdown: Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης - Ώρα ανακοινώσεων και διευκρινίσεων
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην εξάλειψη του ρίσκου που ενέχει η τήρηση της εύθραυστης ισορροπίας ανάμεσα στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και τη διαχείριση της πανδημίας, εστιάζουν οι κυβερνητικές προσπάθειες.

Από τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα συναρτάται η αποκωδικοποίηση των επόμενων βημάτων κατόπιν της καθιερωμένης εισήγησης των ειδικών.

Νέες ψηφίδες είναι έτοιμες να προστεθούν στο μωσαϊκό της απελευθέρωσης, όμως το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει», υπαγορεύει την αποτίμηση των δεδομένων από τα βήματα που έχουν προηγηθεί, όπως η επανεκκίνηση στο εμπόριο.

Ταυτόχρονα κρίνεται επιβεβλημένη η αναμονή για την προσθήκη των στοιχείων από τα προγραμματισμένα στοιχήματα της κυβέρνησης που είναι η επαναλειτουργία των γυμνασίων, καθώς επίσης δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Για την αντιμετώπιση δε, των προβλημάτων που ανακύπτουν από την μη-επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών, έχει προαναγγελθεί, από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, η λήψη ειδικής μέριμνας για τις οικογένειες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Από το επιδημιολογικό αποτύπωμα και των συγκεκριμένων βημάτων θα συμπληρωθεί το πρωτόκολλο των μετακινήσεων η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται κατά τα προσεχή σαρανταοκτάωρα. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις κατά την άφιξη στον τρίτον μεγάλο σταθμό του οδικού χάρτη της επαναφοράς στην κανονικότητα, δηλαδή την 15η Μαΐου, όταν θα ανοίξει η αυλαία του τουρισμού και θα αρθούν οι απαγορεύσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, να πλαισιωθεί από την χαλάρωση του συστήματος των μηνυμάτων για τις μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίστηκε από την κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα δημιουργίας ταξιδιωτών δυο ταχυτήτων, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης από τη μια περιφέρεια στην άλλη είτε για όσους έχουν εμβολιαστεί, είτε για όσους έχουν στην κατοχή τους τη βεβαίωση αρνητικού self test. Από την άλλη και θα πιθανώς με μια χρονική εγγύτητα, στο χρονικό ορόσημο της πρεμιέρας του τουρισμού, θα αναζητηθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς τα επιδημιολογικά περιθώρια και θα εξεταστούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την επέκταση του ωραρίου των ελεύθερων μετακινήσεων, έως ή και μετά τα μεσάνυχτα.

Σήμερα, πάντως, αναμένονται οι εξειδικεύσεις των μέτρων που αφορούν στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών από αυτό το Σάββατο 8 Μαΐου, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με τον αυξημένο αριθμό πελατών. Για τον τομέα της παιδείας θα δοθούν λεπτομέρειες για τα φροντιστήρια των ξένων γλωσσών, των ΙΕΚ, των κολεγίων καθώς επίσης των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Αναμένονται επίσης διευκρινίσεις για το πλαίσιο επαναλειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Στο τραπέζι πάντως της σημερινής συνεδρίασης της Επιιτροπής των Λοιμωξιολόγων, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Πολιτισμού Νίκου Γιατρομανωλάκη, θα μπει η πρόταση του αρμόδιου υπουργείου για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα των χώρων του πολιτισμού.

Όπως έχει μεταδοθεί από πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, ζητείται η έγκριση των λοιμωξιολόγων για την επαναλειτουργία των ανοιχτών, βυζαντινών, αρχαιολογικών και σύγχρονων μουσείων από τις 14 Μαΐου, ενώ του τομέα των ακροαμάτων και θεαμάτων, που περιλαμβάνει συναυλιακούς χώρους, θερινά σινεμά κ.α. μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 21Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων τομέων, που θα γίνει κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, κρίσιμο κομμάτι αποτελούν οι αποφάσεις των ειδικών για το σκέλος των πληροτήτων στους χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ