ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων

Μητσοτάκης: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Tο να δαπανάς χρήματα για την προστασία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί καλή επένδυση. Είναι η σωστή επιλογή, όσο κι αν σημαίνει μικρή αύξηση του χρέους και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια διαφορετική μακροοικονομική πολιτική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση της Άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στο Πόρτο από την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τόνισε ότι: «Η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στην δημιουργία τους είναι μία διαφορετική άσκηση, η οποία είναι πολύ πολυπλοκότερη». Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών στην αντιμετώπιση των παρενεργειών των περιοριστικών μέτρων λόγω της Covid-19, στην απασχόληση:

«Στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας, που θεωρώ ότι συνιστά επιτυχία δεδομένης της φύσης της ελληνικής αγοράς εργασίας».

Πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά καθώς προχωράμε προς την μεταπανδημική φάση γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για να καταστεί αυτό εφικτό, θα «πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους που είναι στη διάθεσή μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».


Ανέπτυξε μάλιστα το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: «Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης».


Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει την κινητοποίηση πόρων άνω των 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών, ένα πολύ σημαντικό ποσό, όπως το χαρακτήρισε, δεδομένου του μεγέθους της χώρας: «Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άλλες πολιτικές, θα έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, αναφέροντας το παράδειγμα της αναστολής λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων παραγωγής: «Χθες βάλαμε τέλος στη λειτουργία μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη, που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα επί σχεδόν 50 χρόνια. Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές». Όπως ανέφερε: «Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα νέα εργασιακά δικαιώματα περιστασιακής απασχόλησης: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για τους νέους που είναι ενεργοί σε αυτού του τύπου την οικονομία, να διασφαλίσουμε πως χαίρουν επαρκούς προστασίας».

Έκανε μάλιστα στοχευμένη αναφορά στη νέα εργασιακή νομοθεσία: «Για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ