ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Άτυπη Σύνοδος ΕΕ: Ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού

Μητσοτάκης - Άτυπη Σύνοδος ΕΕ: Ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις εργασίες της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρείχε τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας, προκειμένου να τεθεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης.

Αναφορικά με την διαχείριση των διαφόρων διαστάσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού, ώστε να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε, επιπλέον και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αποσκοπεί στην ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για Κυπριακό

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ