ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους «27» για τα εμβόλια: Στηρίζω την απελευθέρωση των πατεντών

Μητσοτάκης στους «27» για τα εμβόλια: Στηρίζω την απελευθέρωση των πατεντών
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Έλληνες δημοσιογράφους, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το Πράσινο Πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε:

«Στηρίζω, όπως είχα κάνει εξαρχής, την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Αναφορικά με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας ότι «η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα ήταν ανέφικτος στόχος ακόμη και οι 25.000 εμβολιασμοί τη μέρα».

Επιμένει η Μέρκελ στη μη άρση των πατεντών

Οι ηγέτες των 27 εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για άρση των περιορισμών στις πατέντες των εμβολίων, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση στα προγράμματα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στην αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διαταράξει την ποιότητα των δόσεων κατά της ασθένειας.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορωνοϊού».

Ωστόσο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πριν από την έναρξη της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εφόσον γίνουν «συγκεκριμένες προτάσεις».

«Στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα μια μαγική λύση, όμως πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό μόλις μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ