ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το Μαξίμου ελέγχει το «αποτύπωμα» της επανεκκίνησης - Η εβδομάδα των μεγάλων στοιχημάτων

Lockdown: Το Μαξίμου ελέγχει το «αποτύπωμα» της επανεκκίνησης - Η εβδομάδα των μεγάλων στοιχημάτων
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

Ο έλεγχος του αποτυπώματος, των βημάτων της σταδιακής επανεκκίνησης που έχουν ήδη γίνει, στην επιδημιολογική εικόνα και η επεξεργασία -με βάση την επικαιροποιημένη εικόνα- των επόμενων κινήσεων που έχουν προγραμματιστεί καθώς επίσης όσων υπολείπονται, τίθενται επί τάπητος στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων.

Τόσο στην αφετηρία όσο και στον τερματισμό αυτής της εβδομάδας, για την οποία είναι αναμενόμενη μια επιδημιολογική πίεση, που θα συνοδεύεται -όπως εκτιμάται- από την τάση της σταθερής αποκλιμάκωσης, έχουν προσδιοριστεί κομβικής σημασίας στόχοι του οδικού χάρτη της επαναφοράς στην κανονικότητα.

Δεσπόζει στις 15 Μαΐου ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς που είναι η «αυλαία» στον τουρισμό.

Τα νέα βήματα

Αυτό είναι το ορόσημο στο κυβερνητικό καλεντάρι για την κατάργηση των περιορισμών στις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Με τα παρόντα δεδομένα δεν προοιωνίζεται κάποια χρονική μετάθεση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται -όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- να οριστικοποιηθεί ο ορίζοντας λειτουργίας του 13033 και της χρήσης των SMS για τις μετακινήσεις.

Οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες στις κρίσιμες μετρήσεις των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ που πλαισιώνουν, ως δίχτυ ασφαλείας, και την πρεμιέρα της δια ζώσης διδασκαλίας στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία καθώς επίσης στις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρκετοί χρήστες πάντως αντιμετώπισαν προβλήματα στην έκδοση της σχολικής κάρτας Covid-19 και αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση της χειρόγραφης βεβαίωσης.

Κατά πληροφορίες πριν κλείσει ο κύκλος του τελευταίου εικοσιτετραώρου πριν από την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, είχε ήδη ξεκινήσει η ανάλυση των στατιστικών που αφορούν στις δηλώσεις των διενεργηθέντων self-test.

Στην εξίσωση της επιστροφής στην κανονικότητα μπαίνουν από σήμερα τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες ή επάρκειας ξένων γλωσσών.

Ακόμη ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια, συγκεκριμένα τμήματα των πολιτικών και των ποινικών δικαστηρίων, ενώ ανοίγουν και τα Μουσεία από τις 14 Μαΐου.

Το στοίχημα του τουρισμού

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στη δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική επανεκκίνηση και την υγειονομική μάχη, είναι ο τουρισμός.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην καλή προετοιμασία και τη δημιουργία του ολοκληρωμένου υγειονομικού πλάνου, όμως σημαντικό γρανάζι για την ισχύ της βαριάς μηχανής της ελληνικής οικονομίας, είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Μια ιδέα, ελληνικής υπογραφής, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί από τις αρχές του χρόνου και η οποία όπως έχει πολλάκις έχει αναφέρει, θα δημιουργήσει μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Η Αθήνα εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι ενόψει της τουριστικής περιόδου, αναμένει την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας που μεταφράζεται στις ίδιες υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με αυτές που θα επιβάλλονται σε όσους επισκέπτονται στη χώρα μας.

Μάλιστα, η ελληνική αποστολή στην Άτυπη Κοινωνική Σύνοδο του Οπόρτο, υποδέχτηκε με ικανοποίηση το σήμα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή συμφωνία για το ζήτημα να επιτυγχάνεται έως τις 21 Ιουνίου.

Εντός της εβδομάδας μάλιστα αναμένονται και οι αποφάσεις της Μόσχας για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Εξέλιξη που θα συμβάλλει όπως εκτιμάται στην τόνωση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας, καθώς η Ρωσία αποτελεί παραδοσιακά μια από τις αγορές – στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι η διμερής τουριστική συνεργασία βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του, Μιχάηλ Μισούστιν την περασμένη εβδομάδα.

Ευοίωνες, παρά το αρχικό σάστισμα που προκάλεσε η απουσία της χώρας μας από την πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, είναι και οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση από τη Γηραιά Αλβιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ