ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ώρα ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα – Τα σενάρια που εξετάζονται

Lockdown: Ώρα ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα – Τα σενάρια που εξετάζονται
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Την τελική «ρότα» για την ολοκληρωτική εφαρμογή του οδικού χάρτη της επανεκκίνησης… χαράσσει τα προσεχή 24ώρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ως ορόσημο για την πρεμιέρα των αποφάσεων έχει προσδιοριστεί η ερχόμενη Παρασκευή, ενώ μια ημέρα νωρίτερα θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη το σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό.

Των ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης προηγήθηκε η πρωθυπουργική σύσταση, η οποία απευθύνθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων», ήταν το καμπανάκι επιφυλακής που χτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα κυβερνητικά χαρτιά, παραπέμποντας στις σημερινές ανακοινώσεις για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί ενόψει της διαφαινόμενης απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων στην αιχμή των οποίων βρίσκονται τα ταξίδια από και προς τους νησιωτικούς προορισμούς.

Βασικό εργαλείο για τη δημιουργία της απαραίτητης δικλίδας ασφαλείας, θα αποτελέσουν -εκτός των άλλων επιλογών που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι- όπως όλα δείχνουν τα self test.

Όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, σε αυτήν τη φάση άρσης των περιορισμών, περιλαμβάνονται και η διεύρυνση του ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας.

Σε αυτό το πεδίο, το βασικό σενάριο θέλει την επέκταση του κατά μια ώρα, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα, συμπαρασύροντας αυτόματα και τον χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης.

Κατά πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, φαίνεται ότι το ζήτημα του ωραρίου θα επανεξεταστεί σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να αποφασιστεί μια περαιτέρω επιμήκυνσή του.

Στη σημερινή ενημέρωση θα αποκρυσταλλωθεί και το εάν η λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης θα γίνει πιο ατμοσφαιρική με την άρση της απαγόρευσης για τη μουσική -και μάλιστα εντός του Μαΐου.

Σε αυτό το σκέλος οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, αναφορικά με την τελική στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για την κατάργηση των SMS προς το 13033 και το 13032.

Από την άλλη, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους επιστήμονες να εξετάσουν και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης στον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται για αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 14 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το πρώτο άνοιγμα της αυλαίας του Πολιτισμού, με τα μουσεία να μπορούν να υποδεχτούν και πάλι επισκέπτες.

Τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 17 Μαΐου, θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ταυτόχρονα επανέρχεται η δυνατότητα για πρακτική και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, καθώς επίσης σε κολέγια, ενώ θα επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Στο ίδιο ορόσημο έχει προγραμματιστεί για την επαναλειτουργία των ωδείων.

Ακόμη, αναμένεται και η επαναλειτουργία των αθλητικών ακαδημιών, με ατομικές προπονήσεις σε γκρουπ έως 10 ατόμων.

Μένει επίσης να αποδειχθεί εάν θα μετατεθεί χρονικά για μετά τις 17 Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότητα των γυμναστηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ