ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «τίτλοι» τέλους για το lockdown και το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης

Οι «τίτλοι» τέλους για το lockdown και το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Η κυβέρνηση ρίχνει «τίτλους τέλους» στο lockdown, αποκαθιστώντας σχεδόν πλήρως το αίσθημα ελευθερίας από τις πολύμηνες απαγορεύσεις και συνεπακόλουθα τον βαθμό της ψυχολογικής ώθησης στην κοινωνία.

Για το Μέγαρο Μαξίμου πριν από την απευθείας μετάδοση του τελευταίου καρέ της ενημέρωσης από την οδό Αριστοτέλους συνεχιζόταν ο μαραθώνιος για το μεγάλο στοίχημα αλλά και τα εφόδια που θα καθορίσουν το επίπεδο θωράκισης της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «πέρασμα στο καλοκαίρι».

Το διπλό σήμα Σκέρτσου

Οι διακριτές αναφορές στην παρουσίαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου -ο οποίος και το 2020 φιλοτέχνησε τον καμβά της «Γέφυρας Ασφαλείας –μόνο τυχαίες δεν ήταν.

Καταρχάς οι παράγοντες που επικρατούν κατά την κυβερνητική ανάλυση, δημιουργούν τη στέρεα βάση για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας:

«Το 2021 δεν είναι 2020» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της ασφάλειας, όπως εξήγησε, η φωτογραφία της επιδημιολογικής στιγμής μπορεί να απεικονίζει μεν έναν υψηλό αριθμό κρουσμάτων - ειδικά εν συγκρίσει με τη συγκυρία των σχεδόν μηδενικών μολύνσεων της προηγούμενης χρονιάς που επιλέχθηκε η άρση του των περιορισμών – αλλά δεν απαγορεύει το ελεγχόμενο άνοιγμα.

Κατά την ίδια ανάλυση, αυτά τα περιθώρια δημιουργούνται, από τα εμβόλια που φέτος προστέθηκαν στην φαρέτρα, η δραστική αύξηση των δυνατοτήτων για ταχείς διαγνωστικούς ελέγχους που υπερβαίνουν τις 80.000 και αναβαθμίζονται από τα εκατομμύρια self-test που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση, όταν το 2020 μετά βίας πραγματοποιούνταν 800 τεστ την ημέρα.

Περισσότερη ισχύ δίνει η εκθετική αύξηση του επιπέδου της ανοσίας του πληθυσμού που ήταν σχεδόν μηδενική κατά τον πρώτο κύκλο της υγειονομικής κρίσης.

Κομβικής σημασίας είναι επίσης η σημαντική ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ, με την προσθήκη νέων, απλών κλινών αλλά και ΜΕΘ.

Το τείχος ανοσίας

Ο παράγων x είναι η αύξηση των μεριδίων του εμβολιασμού που θα μειώσει περαιτέρω την απόσταση από το τείχος ανοσίας.

Κατά τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τα δεδομένα των εισαγωγών αλλά και του μητρώου COVID, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς δείχνουν ότι από τα 1,3 εκ πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

Ο κ. Σκέρτσος μάλιστα επικαλέστηκε την ιατρική καταγραφή σύμφωνα με την οποία πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους, θέτοντας τον στόχο το ποσοστό των 60άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, να πάει από το 75% στο 80% ή ακόμη και στο 90%.

Όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της 11ης Μαΐου, πέτυχε να είναι στην πρώτη θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό ακόμη και σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G7 και του G20 όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Επίσης στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα ανοίγματα

Στις 14 Μαΐου μαζί με την αυλαία στον τουρισμό αλλά και την πρεμιέρα της επαναλειτουργίας των μουσείων, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30, ενώ καταργούνται τόσο τα μηνύματα στο 13033 και 13032, όσο και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση διαγνωστικών τεστ.

Για τη μετάβαση από και προς τη νησιωτική χώρα, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα ενεργοποιείται, η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού.

Ανεξάρτητα εάν το ταξίδι θα γίνει ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, ο ταξιδιώτης θα πρέπει είτε να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού και να ταξιδεύει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε να προσκομίσει αρνητικό τεστ (PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self-test 24 ωρών).

Εναλλακτικά, θα πρέπει να διαθέτει βεβαίωση νόσησης, να έχουν παρέλθει δύο μήνες από τη νόσηση και σε βάθος έως εννέα μηνών από την ασθένεια.

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός, θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τέσσερις ημέρες αργότερα οι θερινοί κινηματογράφοι.

Στις 28 Μαΐου επιτρέπονται ξανά τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ έπεται από τον Ιούνιο η άρση των περιορισμών για γάμους και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ