ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση κανονικότητα: Το πρωθυπουργικό σήμα και το «σπριντ» για τουρισμό και μεταρρυθμίσεις

Επιχείρηση κανονικότητα: Το πρωθυπουργικό σήμα και το «σπριντ» για τουρισμό και μεταρρυθμίσεις
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επανεκκίνηση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας από σήμερα, με την κυβέρνηση να παραμένει ωστόσο στην… πρίζα για να κρατήσει καθαρό τον «διάδρομο» που δημιουργεί η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» που κατά την ίδια μειώνει γεωμετρικά την απόσταση από το τείχος ανοσίας.

«(…) Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας», ήταν οι πρωθυπουργικές συντεταγμένες, με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, προσδιόρισε τον τρόπο διατήρησης στη συγκεκριμένη επιδημιολογική τροχιά.

Τα «πανιά» του τουρισμού

Στο κοντέρ της κανονικότητας τα πιο κρίσιμα χιλιόμετρα είναι αυτά που θα γράψει ο τουρισμός, ο οποίος «ανοίγει πανιά», όπως είναι το σλόγκαν της φετινής καμπάνιας, για την λειτουργική επανεκκίνηση της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο υγειονομικής ασφάλειας για όλους όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, βασίζεται σε πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας.

Όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, περιλαμβάνει πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test.

Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.

Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Οι προσθήκες

Στο καλεντάρι της επανεκκίνησης προστίθενται από σήμερα τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων, στις 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ για τις 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η λειτουργική επαναφορά των γυμναστηρίων, των υπηρεσιών ευεξίας, των catering καθώς και επίσης των χώρων δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους.

Στην κανονικότητα επιστρέφουν και οι οίκοι ανοχής.

Βάσει του σχεδιασμού, όταν επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας, με τον εμβολιασμό του 50% του ενήλικου πληθυσμού, θα επαναλειτουργήσουν η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, τα λούνα παρκ, οι εμποροπανηγύρεις κλπ.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν οι Εμπορικές Εκθέσεις.

Το «γκάζι» στα εργασιακά

Εκτός από την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει ευκρινές ότι θα επιταχύνει το τέμπο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας εν πολλοίς την αυλαία για την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα.

Διαπιστευτήρια αυτών των προθέσεων, όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ξεδιπλώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Στην προμετωπίδα τους βρίσκεται φυσικά το εργασιακό νομοσχέδιο που αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα συνδικάτα.

«Οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ευεργετικές για τους πολλούς» είναι το πρωθυπουργικό μότο που αποδίδει και τον τρόπο της κυβερνητικής δράσης για τη συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ