ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο… Τσακαλώτου: Ο πρώην «τσάρος» του ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει

Ταμείο… Τσακαλώτου: Ο πρώην «τσάρος» του ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη δική του πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώτη είδηση της σημερινής εκδήλωσης βγήκε από τα… αποδυτήρια. Στο πάνελ των ομιλητών, τον Αλέξη Τσίπρα πλαισιώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ανάλογη εκδήλωση για τη διαγραφή το ιδιωτικού χρέους, η απουσία του πρώην τσάρου της Οικονομίας είχε δημιουργήσει πολιτικό θέμα.

Η σημερινή επανάκαμψη του κ. Τσακαλώτου ασφαλώς απαντάει στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί για την προηγούμενη απουσία του. Επίσης, σαφώς στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και συμπεριληπτικότητας από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει και κάτι άλλο όμως. Μπορεί ο κ. Τσίπρας στο επίπεδο της εικόνας να θέλει να πάρει αποστάσεις από την περίοδο της διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταυτιστεί για μερίδα της μεσαίας τάξης με την υπερφορορολόγηση, εντούτοις, θεωρεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εκ των ουκ άνευ στον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό του.

Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαιρετήσει τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο λόγω των σημαντικών ποσών που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα αλλά και γιατί αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης των χρεών των κρατών μελών. Ωστόσο, έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το σχέδιο των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που συνδέει η κυβέρνηση με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Αυτά τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις παίρνουν τη μορφή προαπαιτούμενων για τις εκταμιεύσεις, τα οποία δεν θα μπορούν να αναιρεθούν από τις επίμονες κυβερνήσεις, αφού θα πρέπει να επιστραφούν τα χορηγηθέντα κονδύλια.

Τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζει το τομεράρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Απόστολο Λυκεσά στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας και όλη την Ευρώπη, για την στήριξη της οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των πόρων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην κυβερνητική πρόταση βλέπουμε τεράστιο έλλειμα στην στήριξη των μικρομεσαίων, την περιφερειακή διάσταση αλλά και στην επένδυση σε παραγωγικά, δυναμικά στρώματα της οικονομίας».

Τι είδους ανάπτυξη

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάπτυξης την οποία επεξεργάστηκε επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη, δεν έχει ως αφετηρία ένα σενάριο οικονομικής καταστροφής όπως στα χρόνια 2011-2015, αλλά υιοθετεί την παραδοχή ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανάκαμψη. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι χαμηλότερη των αναγκών και θα είναι θα είναι κοινωνικά άδικη. Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν έχουν μπει οι πυλώνες για μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς πάλι, συνόψισε τα διακυβεύματα της οικονομικής πολιτικής, έτσι όπως τα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Ποιοι θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη; Έχω τον φόβο ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, που θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης, για παράδειγμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπάρχει ο κίνδυνος μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδίως αν δεν υπάρξουν θετικές τομές στο τραπεζικό σύστημα που αυτή τη στιγμή δεν επιτελεί τον ρόλο του. Δεν δανείζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτή την εκδοχή, εκφράζω την αγωνία και το φόβο ότι θα έχουμε διόγκωση της ανεργίας εκ νέου, πολλούς χιλιάδες ανθρώπους άνεργους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ