ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Αποπροσανατολιστικός ο όρος «προνόμια» για τους εμβολιασμένους

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Αποπροσανατολιστικός ο όρος «προνόμια» για τους εμβολιασμένους
AP Photo

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η συζήτηση για το αν πρέπει να δοθούν «προνόμια» ή επιπλέον «δικαιώματα» σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Το βασικό επιχείρημα όσων τίθενται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου, είναι ότι θα αποτελούσε κίνητρο για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Από την άλλη μεριά, τίθενται ζητήματα ηθικής και συνταγματικής τάξης που δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν.

Το CNN Greece συνομίλησε για το ζήτημα με τον λοιμωξιολόγο Τάκη Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής στην Εθνική Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιωλόγων.

Λάθος η συζήτηση

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι τελείως λάθος να τίθεται το θέμα ως «προνόμια» ή ως «δικαιώματα» για τους εμβολιασμένους. Το ίδιο ισχύει και για το επιχείρημα περί «κινήτρων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Δεν πρέπει να εκληφθεί ότι επιχειρείται κάποιο τέχνασμα, κάτι τεχνητό που σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Πρέπει να γίνεται συζήτηση για τις φυσικές συνέπειες του εμβολιασμού. Αν έχω κάνει το εμβόλιο, μπορώ να κάνω ορισμένα πράγματα ευκολότερα. Δηλαδή, να κάνω ευκολότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν όλοι με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, να ταξιδέψω χωρίς καραντίνα ή να έχω πρόσβαση κάπου όπου για τους υπόλοιπους απαιτείται τεστ.»

Πάντως ο καθηγητής παρατήρησε ότι το ζήτημα συνδέεται με το γενικό επίπεδο ανοσίας. Κατά συνέπεια, η συζήτηση είναι πρόωρη.

Το όριο της ανοσίας

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι δεν είναι ορθό να δίνουμε ακριβή ποσοστά για τη συλλογική ανοσία. «Δεν υπάρχουν μαγικά νούμερα ανοσίας», λέει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια διαδικασία εν εξελίξει. Στα τέλη Ιουνίου θα είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Στα τέλη Ιουλίου ακόμα καλύτερα. Το ζητούμενο είναι βέβαια πότε θα βγούμε από τη φάση της πανδημίας, κάτι που αργεί ακόμα.

Δεν τελειώσαμε

Σε ερώτηση μας αν έχουμε διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Επισήμανε ότι πλέουμε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά. Αν πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς κι ενός νέου, πιο επικίνδυνου, στελέχους του κορωνοϊού.

Υπογράμμισε δε ότι:

«Από πολλές μεριές καλλιεργείται η ψευδής αίσθηση ότι έχει τελειώσει η πανδημία. Δεν ισχύει αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Δεν έχουμε τελειώσει.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ