ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Ισχυροποίηση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Παναγιωτόπουλος: Ισχυροποίηση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Από την τριμερή των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οι σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία -με τους υπουργούς να καταδικάζουν στην κοινή δήλωσή τους τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

«Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικάζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανέφερε ο Παναγιωτόπουλος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου κατόπιν της συνάντησης με τους ομολόγους του της Κύπρου, Χαράλαμπο Πετρίτη, και της Αιγύπτου, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, οι υπουργοί υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Σχετικά με την πρόοδο πρόοδο της συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος».

«Υποπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής» σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

«Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξε εκτενής ανασκόπηση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και συμφωνήθηκε τα επόμενα χρόνια αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις μέχρι σήμερα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε και προσέθεσε:

«Τους ενημέρωσα επίσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, αλλά και τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

«Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και πολιτισμό, προάγουν τις αξίες της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων, και στοχεύουν στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας» τόνισε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι.

«Συζητήσαμε μεθόδους συντονισμού των προσπαθειών και των δυνατοτήτων μας, για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, που αναδύονται από τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και που αφορούν πρωτίστως, την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο όλων των τύπων και την ασφάλεια των κοινών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο. Αξιολογήσαμε επίσης την πορεία της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και των βημάτων για την περαιτέρω ανάπτυξή της στο μέλλον» σημείωσε.

«Αξιολογήσαμε τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας και τα συμφέροντα των τριών χωρών, καθώς και τις σχετικές απαιτήσεις για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κοινής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας» συνέχισε ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας και προσέθεσε:

«Τονίσαμε τη σημασία για συνεργασία και συντονισμό στους τομείς άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και της ανάγκης συχνών συναντήσεων μεταξύ των Υπουργών Άμυνας, ως ένα ζωτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση των κοινών μας στρατηγικών συμφερόντων».

Η Κοινή Δήλωση τις τριμερούς

Το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης των υπουργών Άμυνας Κύπρου - Ελλάδας και Αιγύπτου έχει ως εξής:

- Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων - υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, συναντήθηκαν στη Λευκωσία στις 19 Μαΐου 2021, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την κοινή στρατιωτική τους συνεργασία.

- Οι υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, και τόνισαν την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

- Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, διά μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.

Οι υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο, στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

- Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας, και τόνισαν ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου, την μη χρήση στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών.

- Οι υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, καταδίκασαν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.

- Υπό το φως των ανωτέρω, η ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας και απειλών στην περιοχή μας, απαιτεί κοινή αξιολόγηση απειλών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

- Οι υπουργοί υμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας στην Αίγυπτο το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ