ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να βγει από την «καραντίνα» η Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο Κακλαμάνης

Να βγει από την «καραντίνα» η Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο Κακλαμάνης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων στη Βουλή εξέφρασε εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Πάνο Σκουρλέτη να καταγγέλλει «κουκούλωμα» ενδεχόμενων διαφορετικών φωνών εντός της Νέας Δημοκρατίας σε σειρά νομοσχεδίων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια όσων ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να λειτουργήσει το Κοινοβούλιο σε πλήρη σύνθεση.

«Δεν μπορεί στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, το μόνο που να λειτουργεί λειψά, ακρωτηριασμένα, να είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ελπίζω να μη συσχετίζονται αυτά τα δύο. Ο ναός της δημοκρατίας και ο χώρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», είπε και πρόσθεσε:

«Εδώ συζητάμε εάν στα νυχτερινά κέντρα θα επανέλθουν τα μπουζούκια. Οι βουλευτές δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αυτό το συνταγματικό τους δικαίωμα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη δια ζώσης παρουσία, την ανταλλαγή απόψεων; Ποια είναι η σκοπιμότητα τελικά; Μήπως η σκοπιμότητα είναι να αποκρυφτεί με αυτό τον τρόπο, βλέποντας την πανδημία ως μια ευκαιρία, ο αντικοινωνικός χαρακτήρας μιας σειράς κρίσιμων νομοθετημάτων που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών;».

Στον Πάνο Σκουρλέτη απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνη, απορρίπτοντας την κριτική περί εργαλειοποίησης και φίμωσης των βουλευτών. Υπενθύμισε ότι η Βουλή λειτουργεί με τις υποδείξεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας και πως οι βουλευτές μπορούν να επιλέγουν -πλέον- τον τρόπο που θα ψηφίσουν, είτε με φυσική παρουσία, είτε με επιστολική ψήφο. Ως προς τη σημερινή συζήτηση, επεσήμανε ότι η διαδικασία αποφασίστηκε ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, αναμένεται να προκαλέσει και σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, με στόχο να δημιουργήσει ρωγμές στις τάξεις της ΝΔ. Κι αυτό γιατί το mea culpa του Άδωνι Γεωργιάδη για τις θέσεις Καρανίκα ως προς τη φαρμακευτική κάνναβη, φαίνεται να ενόχλησε κάποια στελέχη της ΝΔ, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επαναληφθεί το χθεσινό σκηνικό της αποχώρησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει κι το ΚΙΝΑΛ, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν με το νομοσχέδιο.

«Δεν θα συμπράξουμε στην γελοιοποίηση των διαδικασιών», ανέφερε από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο κι ότι έχει χάσει τη μπάλα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κοινοβουλευτικό βέρτιγκο. Από τη μία, προαναγγέλλει ότι θα σπάσει τη καραντίνα στη Βουλή με μαζική συμμετοχή των βουλευτών στην Ολομέλεια και από την άλλη αποχωρεί μαζικά από τη διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας που ο ίδιος ζήτησε!» αναφέρουν Κοινοβουλευτικές Πηγές της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη μπάλα.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να ακολουθεί μια ρηχή και ανεύθυνη στάση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του κοινοβουλίου που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του: Το μπάχαλο και τη δημιουργία τεχνητής έντασης.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία ανοίγοντας τον τουρισμό και την οικονομία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει στα ζάρια παίζοντας με τους θεσμούς, στην καρδιά της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Θετική ψήφο στη φαρμακευτική κάνναβη έχουν δηλώσει πως θα δώσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αρνητική το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με διαφορετικό όμως, σκεπτικό το κάθε κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ