ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σοκαριστική η σύλληψη δημοσιογράφου - Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής

Μητσοτάκης: Σοκαριστική η σύλληψη δημοσιογράφου - Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στη Λευκορωσία, προκειμένου -με εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο- να συλληφθεί ένας σημαντικός blogger της αντιπολίτευσης.

Το αεροπλάνο, που πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία σε μια πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA.

Μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου συνέλαβαν τον ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, το όνομα του οποίου βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πέρυσι έπειτα από εκλογές τις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαριασμό του στο twitter και συνέχισε:

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να θέσει την ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών».

Η αντίδραση του Λιθουανού πρέσβη στην Αθήνα

Ο Λιθουανός πρέσβης στην Αθήνα, Ρολάντας Κατσίνσκας, χαρακτήρισε το γεγονός «εξοργιστικό» με ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι «το καθεστώς της Λευκορωσίας υποχρέωσε ένα αεροσκάφος της RyanAir να προσγειωθεί στο Μινσκ, ενώ εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, έτσι ώστε να συλλάβει έναν πολιτικό ακτιβιστή».

Μάλιστα, ανέφερε πως «σε μια ίδια πτήση την προηγούμενη εβδομάδα επέβαινε η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της δημοκρατικής Λευκορωσίας». Αξίζει να σημειωθεί πως την ανάρτηση του Λιθουανού διπλωμάτη επικρότησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram».

Η πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος, σύμφωνα με το www.flightradar24.com/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ